Blogit

Trendejä ja ilmiöitä netistä ja tulevaisuudesta.

Droonit – ilmatilan uusi ulottuvuus

Blogit Kohinaa 2.6.2014 12:39
Kari A. Hintikka
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Roboautoista uutisoidaan nyt, mutta drooni-vallankumous siintää taivaalla. Droonit (drone) eli lentävät robotit kehittyvät roboautoja nopeammin ja lähes ilman lainsäädäntöä.

Drooni on eräänlainen ohjattava lennokki. Ne ovat keveämpiä sekä liikkuvat ja toimivat monipuolisemmin kuin vaikkapa harrastelennokit tai USA:n tappajalennokitDroonin virallinen termi on miehittämätön ilma-alus (Unmanned Aerial Vehicle). Mutta ilmaisu ei ole kuvaava, sillä droonit voivat olla hyönteisten kokoisia.

Droonien käyttötavoissa vain mielikuvitus on rajana.

Suomalainen Lare Lekman on esimerkiksi ottanut upeaa ilmavideota Helsingissä (YouTube), ja USA:ssa on kuskattu olutta pilkkijöilleAmazon kokeilee tavarantoimituksia koteihin, ja Matternet-hanke suunnittelee autojen korvaamista alueille, joilla ei ole teitä.

Drooneilla voitaisiin korvata osa Suomenkin haja-asutusalueiden katoavasta logistiikasta. Ilmateitse saisi kotiinkuljetuksen niin ruoalle, vaatteille kuin lääkkeillekin, Lapin erämaita myöten. Drooneilla hoituisi myös Itellalle ongelmallinen postin varhaisjakelu.

Kuten Laren videot osoittavat, drooneilla pääsee paikkoihin ja näkökulmiin, jotka aiemmin olivat työläitä tai mahdottomia. Käyttöä löytyy rakennussuunnittelulle, maastokartoitukselle, pelastustöille, valvonnalle ja tiedustelulle.

Drooneeilla voitaisiin kerätä esineitä katastrofi- ja onnettomuusalueilta ja ehkä purkaa myös pommeja. Samoilla tekniikoilla lähtisivät kodin pienet arvoesineet etu- ja takapihalta ja mökeiltä.

Erityisesti suomalaisten rakastamat kesämökit herättävät mielikuvia. Kehittyykö niistä teknologinen taistelutanner? Valvontakamerat yrittäisivät miniaseistuksella tuhota varkaiden ja vihollisnaapureiden drooneja tai lähettäisivät häirintäsignaalia.

Drooniparvet ovat oma lukunsa. Ne voisivat rakentaa kaikenlaista. Joissain visioissa niiden teho riittäisi kuljettamaan ihmistä ilmassa. Tämä olisi erittäin kätevää niin taajamassa kuin luonnossakin.

Droonit myös huolehtisivat ympäristön valaistuksesta pimeällä. Samalla tavalla voitaisiin tuottaa valoa kujille ja maanteille.

Droonit tarjoavat uusia kuvakulmia ja informaatiota elokuviin, joukkoviestintään ja urheiluun. Kun yksityisyyden suojamme vielä hieman murenee, tositv-sisällöt ottavat drooneilla kehitysloikan.

Tähän mennessä USA:n ilmailuvirasto FAA on maailman viranomaisista eniten hidastanut kaupallisia kehityshankkeita. Droonit edellyttäisivät tiukempaa yhteistyötä viranomaisten kanssa. Ne voivat törmätä toisiinsa, ihmisiin tai mihin vaan. Ohjaajille tarvittaisiin jos ei lisenssiä niin ainakin koulutus. Droonit voivat loukata yksityisyyttä tai ne voidaan krakkeroida rikollisiiin tarkoituksiin.

Kun droonit alkavat kuljettaa muotoaan muuttavia esineitä, tulevaisuus näyttää huisilta (Kohinaa 14.12.2013).