Droonit - ilmatilan uusi ulottuvuus

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Roboautoista uutisoidaan nyt, mutta drooni-vallankumous siintää taivaalla. Droonit (drone) eli lentävät robotit kehittyvät roboautoja nopeammin ja lähes ilman lainsäädäntöä.

Drooni on eräänlainen ohjattava lennokki. Ne ovat keveämpiä sekä liikkuvat ja toimivat monipuolisemmin kuin vaikkapa harrastelennokit tai USA:n tappajalennokitDroonin virallinen termi on miehittämätön ilma-alus (Unmanned Aerial Vehicle). Mutta ilmaisu ei ole kuvaava, sillä droonit voivat olla hyönteisten kokoisia.

Droonien käyttötavoissa vain mielikuvitus on rajana.

Suomalainen Lare Lekman on esimerkiksi ottanut upeaa ilmavideota Helsingissä (YouTube), ja USA:ssa on kuskattu olutta pilkkijöilleAmazon kokeilee tavarantoimituksia koteihin, ja Matternet-hanke suunnittelee autojen korvaamista alueille, joilla ei ole teitä.

Drooneilla voitaisiin korvata osa Suomenkin haja-asutusalueiden katoavasta logistiikasta. Ilmateitse saisi kotiinkuljetuksen niin ruoalle, vaatteille kuin lääkkeillekin, Lapin erämaita myöten. Drooneilla hoituisi myös Itellalle ongelmallinen postin varhaisjakelu.