Arvio: Suomi-somen järkälemäinen historiikki

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Suomalaisen sosiaalisen median lyhyt mutta värikäs historia on koottu ja analysoitu oivallisesti yksiin kansiin. Alan pioneeritutkija Jaakko Suominen työryhmineen jatkaa uraauurtavaa työtään teoksessa Sosiaalisen median lyhyt historia.

Uusi ja edellinen teos Funetista Facebookiin edustavat (digi)kulttuurihistoriaa. Siinä tarkastellaan innovaatioiden elinkaarta, niiden adaptoitumista ja vaikutuksia yhteiskuntaan. Kaari ulottuu alun hypestä ja peloista arkistumiseen tai kotouttamiseen, kuten tekijät sanovat.

Aluksi jääviydestä: teos siteeraa kirjoituksiani varsin ylenpalttisesti. Monien tutkimushaarojen tutkijoiden yhteismäärä Suomessa voi olla noin 10-20 ihmistä. Virallisen arvion tekijäksi olisin jäävi, blogissa tai kolumnissa matalampi rima sallittaneen.

Tekijät ovat saaneet hyvän niskalenkin massiivisesta ja määrittelyjä pakenevasta tutkimuskohteesta. Teos vaihtaa fokusta sujuvasti joukkoviestinnän murroksesta suomalaisiin klassisiin nettiepisodeihin Joddbölen nakuilevista lintubongaajista (2003) Trolli-Finlandian voittaneeseen homotalojen periytyvyyteen (2011).

Sosiaalisen median monimuotoisuuden ja polveilevuuden vuoksi paras esitysmuoto kokonaisuudelle olisi hypertekstimäinen, silloin voisi valita vaikkapa kronologisen tai palvelu- tai ilmiökohtaisen etenemisen. Jaakko Suominen ja työryhmä ovat valinneet vuosi-kronologian. Sen sisällä tarkastellaan yksittäisen palvelun tai ilmiön kehittymistä vuosittain. Ratkaisu on jokseenkin toimiva mutta tekijätkin viittaavat jatkuvasti menneisiin ja tuleviin vuosiin.