Arvio: Osaavasti järjestöistä sosiaalisessa mediassa

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Piritta Seppälän Kuuntele & keskustele on helposti omaksuttava ja laaja tietopaketti miten ja miksi järjestö organisoi läsnäolonsa sosiaalisessa mediassa ammattimaisesti. Teos on jatkoa hänen aiemmalle oppaalleen (2011).

Opas johdattelee järjestön tekemään tavoitteellisen strategian ja toimenpidesuunnitelman, tutustumaan kohderyhmiinsä, valitsemaan itselleen sopivat kanavat sekä mittaamaan tuloksia. Lisäksi esitellään suosituinta sosiaalista mediaa ja sen käyttötapoja.

Ilahduttavasti opas huomioi myös ammattimaisen resursoinnin tarpeen sekä organisaation johdon roolin. Nykymuotoinen sosiaalinen media on minimissään puolipäivätyötä. Usein tulee vastaan organisaatioita, joissa on strategiasta alkaen kaikki kunnossa, mutta ihmetellään että kuka nämä – tai muut – hommat sitten tekee.

Opas vastaa pitkälti konsulttikeikkaa somen haltuunottoon, mutta tekee sen edullisesti kirjan hinnalla ja ilman käsienheilutuksia. Kirja sopii erittäin hyvin esimerkiksi järjestökoulutukseen.

Oppaan teksti on varsin yleisluontoista ja tarjoaa paljon vinkkejä kaikille yleishyödyllisille organisaatioille tutkimuslaitoksista julkishallintoon. Samalla järjestönäkökulmaa korostetaan runsain kotimaisin ja konkreettisin esimerkein sekä huomioidaan monipuolisesti jäsenten merkitys sosiaalisessa mediassa.