Arvio: Digitaalinen jalanjälki eli My Data haltuun

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

My Data (omadata, midata) on uusi käsite, joka yksinkertaistettuna tarkoittaa digitaalista jalanjälkeä. Ihminen tuottaa toiminnallaan dataa niin kauppakuitteihin kuin tiliotteisiinkin, mitatessaan liikuntaansa, matkalipullaan ja sosiaalisessa mediassa.

Nykytilanteessa on runsaasti ongelmia. Esimerkiksi dataa tallentuu minne sattuu, tietoja käyttäytymisestämme myydään eteenpäin tietämättä minne, ja omaa dataa on vaikea saada ulos palveluista saati yhdistellä. Lisäksi erityisesti mobiilisovellukset keräävät dataamme tietämättämme.

Antti Jogi Poikola, Kai Kuikkaniemi ja Ossi Kuittinen ovat tehneet Suomen ensimmäisen selvityksen teemasta: My data – johdatus ihmiskeskeiseen henkilötiedon hyödyntämiseen. Tilaajana oli liikenne- ja viestintäministeriö.

Tekijät ovat pitkän linjan pioneereja avoimen datan edistämisessä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Selvitys onkin kattava tietopaketti erittäin mohitahoisesta aiheesta, jonka kaikkia seurauksia ja vaikutuksia ei osata vielä edes ennakoida.

Mutta tällaisia selvityksiä tarvitaan, jotta hahmotetaan tulevaisuutta ainakin jollain tasolla. Suomella on hilpeä taipumus havahtua informaatioyhteiskunnan ongelmiin vasta kun ne ovat käsissä, vaikka niitä voisi ennakoida.