Aivojen moniajo ei toimi

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Ennen kuin nollaa aivot lomalla, on hyvä laittaa alitajunta työstämään omia työtapoja, että tulevaisuudessa olisi vähemmän nollattavaa.

Pakko se on uskoa: yksi iso illuusio päätetyöskentelyssä on multitaskaus eli moniajon tehokkuus. Termi tulee tietotekniikasta, missä prosessorien toimintaa voidaan tehostaa suorittamalla useita rinnakkaisia toimenpiteitä.

Tyypillisessä moniajossa henkilö saattaa samaan aikaan valmistella esitystä, yhteiskirjoittaa tekstidokumenttia Etherpadilla, tehdä kaavioita esitykseen Illustratorilla, kommentoida Facebookissa kiirettään, seurata reaaliaikaista Twitter-virtaa, lukea uutisia ja siivota tyytyväisenä kalenteria edellä mainituista työtehtävistä.

Kasvava määrä empiirisiä tutkimuksia osoittaa, että ihmisaivot eivät kuitenkaan toimi kuten tietokone. Itse asiassa käytännön kokeiden perusteella ihminen suoriutuu jokaisesta osatehtävästä kehnommin.

Ihmisaivot ovat hädin tuskin kehittyneet lukemaan paikallaan pysyvää tekstiä saati vilistävää ruutua. Johdatusta aiheeseen tästä vuodelta 2008.