Esineiden ja tavaroiden internet

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Futuristi ja tulevaisuudentutkija saa kiitettävän usein vastata kysymykseen: ”Mikä on netin seuraava kova juttu?” Vastausta odotetaan maksutta samalla tavalla kuin lääkärit ja juristit ovat suosittua illallis- ja saunaseuraa.

Veikkaan aina mielelläni, ihan maksutta. Netin kovimpia juttuja on nyt ja tulevaisuudessa jatkuvasti monta rinnakkain netin hybridin luonteen vuoksi. Riippuu kenelle vastaa.

Yksi isoista tulevaisuussuuntauksista netinkäyttäjän kannalta on Esineiden tai tavaroiden internet (Internet of Things, IoT). Kavereiden kesken Twitterissä #IoT.

Bloggaan hieman taustoittavasti, sillä ennakoin, että vastaisuudessa viittaan blogissani usein termiin ja linkkaan tähän tekstiin. En ole nähnyt suomenkielistä, omasta mielestäni kattavaa johdatusta, eikä aiheesta ole vieläkään esimerkiksi Wikipedia-artikkelia. Tosin blogiinkaan ei mahdu kaikkea.

Esineiden internetillä (audiona Yle 19.10.2013) tarkoitetaan yksinkertaisimmillaan digitaalisten ja verkottuneiden esineiden datanvaihtoa ja viestintää keskenään, tai niiden yhdessä tuottamia havaintoja. Periaatteessa kyse on hieman samasta asiasta kuin että palohälytin reagoi savuttavaan uuniin tai älykännyn kello ajastaa kasvilamput aamuksi, eli esineet reagoivat toisiinsa.