Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Yllättävä trendi: kirjojen lainaamisen suosio kasvussa – etenkin lastenkirjoja lainataan entistä enemmän

Blogit Kirjailijan päiväkirja 1.2.2020 12:03
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Keravan kirjaston kokonaislainausmäärä nousi viime vuonna 2,5 prosenttia edellisvuodesta. Lasten- ja nuortenkirjojen lainaus kasvoi 4,5 prosenttia, eikä kyse ole yksittäisestä vuodesta, sillä Keravan kaupungin tiedotteen mukaan lasten- ja nuortenkirjojen lainamäärät ovat nousseet kymmenessä vuodessa 40 prosenttia.

Keravan kirjasto- ja kulttuuripalveluiden johtajantointa viransijaisena hoitava, Helsingin kulttuurijohtajan paikalta viime keväänä eläkkeelle jäänyt Tuula Haavisto arvioi, että kasvuun vaikuttavat paitsi valtakunnallinen lukutaitokeskustelu, myös Keravalla vuosia harjoitettu määrätietoinen kirjavinkkaus ja kouluyhteistyö.

 

Yksittäisen kaupungin luvut voisi jättää huomiotta, ellei kyseessä tuntuisi olevan laajempi ilmiö. Esimerkiksi Turun kirjasto tiedotti ”lasten lainauksen” kasvaneen viime vuonna 4,6 prosenttia.

Hämeenlinnan kirjaston aineistojen kokonaislainaus on suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2018, mutta kirjojen lainaus nousi hieman. Tiedotteessa kerrotaan lähikirjastojen ja kirjastoautojen suosiosta. Ne palvelevat erityisesti lapsia ja nuoria.

Someron kirjasto kertoo kokonaislainauksen kääntyneet usean laskuvuoden jälkeen nousuun. Lasten ja nuorten kirjalainojen määrä kasvoi Somerolla vuonna 2019 edellisestä vuodesta 11,5 prosenttia. Erityisesti lasten kaunokirjallisuutta on lainattu aiempaa enemmän.

 

Koko maata kattavia tilastoja saadaan odottaa vielä kauan, mutta Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno uumoili Twitterissä: ”Nyt on semmoinen kutina, että kirjastojen lainaus- ja kävijäluvut viime vuodelta osoittavat kasvusuuntaa.”

Kuopion kirjastopalvelujohtaja Päivi Savinainen jatkoi keskustelua kertomalla, että Kuopiossa lasten- ja nuorten lainausluvut näyttäisivät (alustavien lukujen perusteella) kasvaneen yli 16 prosenttia, vaikka pääkirjaston lasten- ja nuortenosasto toimi remontin vuoksi supistetuissa tiloissa osan vuodesta.

”Helsingissä kokonaislainaus +4,2 prosenttia, ei vielä erottelua lasten ja aikuisten aineistojen välillä, mutta sekin kyllä selviää tuota pikaa”, kertoi Helsingin kirjastopalveluiden johtaja Katri Vänttinen.

”Monesta suunnasta olen kuullut, että ainakin lastenkirjojen lainausluvut ovat nousseet. Myös meillä Lahdessa 15 prosenttia kasvua viime vuonna”, vahvisti mediakasvatuskoordinaattori Inka Jousea Lahdesta.

 

Siihen nähden, että julkisessa keskustelussa on puhuttu pitkään siitä, kuinka muut mediankäytön muodot syövät trendiomaisesti kirjojen lukemisen suosiota, tietoja voi pitää yllättävinä.

Erityisen yllättävänä niitä voi pitää siksi, että viime vuonna äänikirjapalveluiden kuten BookBeatin ja Storytelin suosio jatkui huimana. Äänikirjapalveluiden voisi kuvitella syövän uutuuskirjalainausta, sillä äänikirjapalveluista teokset saa kuunneltavakseen jonottamatta.

Kirjastojen lainausluvut vaikuttaisivat kulkevan myös eri suuntaan kuin kirjamyyntiluvut. Kappalemääräisesti painettuja kirjoja lähti suomalaiskustantajilta eteenpäin viime vuonna peräti 20,4 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2018. Siinä missä toissa vuonna kustantamoiden varastoista lähti viisi kirjaa, nyt lähti vain neljä.