Yllättävä trendi: kirjojen lainaamisen suosio kasvussa – etenkin lastenkirjoja lainataan entistä enemmän

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Keravan kirjaston kokonaislainausmäärä nousi viime vuonna 2,5 prosenttia edellisvuodesta. Lasten- ja nuortenkirjojen lainaus kasvoi 4,5 prosenttia, eikä kyse ole yksittäisestä vuodesta, sillä Keravan kaupungin tiedotteen mukaan lasten- ja nuortenkirjojen lainamäärät ovat nousseet kymmenessä vuodessa 40 prosenttia.

Keravan kirjasto- ja kulttuuripalveluiden johtajantointa viransijaisena hoitava, Helsingin kulttuurijohtajan paikalta viime keväänä eläkkeelle jäänyt Tuula Haavisto arvioi, että kasvuun vaikuttavat paitsi valtakunnallinen lukutaitokeskustelu, myös Keravalla vuosia harjoitettu määrätietoinen kirjavinkkaus ja kouluyhteistyö.

 

Yksittäisen kaupungin luvut voisi jättää huomiotta, ellei kyseessä tuntuisi olevan laajempi ilmiö. Esimerkiksi Turun kirjasto tiedotti ”lasten lainauksen” kasvaneen viime vuonna 4,6 prosenttia.

Hämeenlinnan kirjaston aineistojen kokonaislainaus on suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2018, mutta kirjojen lainaus nousi hieman. Tiedotteessa kerrotaan lähikirjastojen ja kirjastoautojen suosiosta. Ne palvelevat erityisesti lapsia ja nuoria.