Yksinkertainen, maksuton ja hauska keino pidentää elämää parilla vuodella

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Luku päivässä pitää kuoleman loitolla!

Jotensakin niin voi tiivistää Avni Bavishin, Martin D. Sladen ja Becca R. Levyn tutkimuksen ”A chapter a day: Association of book reading with longevity”, joka ilmestyi viime vuonna Social Science & Medicine -lehdessä. Yalen yliopiston tutkijoiden mukaan kirjoja lukevat ihmiset elävät lähes kaksi vuotta vanhemmiksi kuin ne, jotka eivät lue.

Tutkimuskohteena oli 3635 yli 50-vuotiasta yhdysvaltalaista, jotka olivat osallistuneet vuonna 2001 toteutettuun puhelinkyselyyn, jossa oli kysytty lukutottumuksista. Henkilöitä oli seurattu vuosittain vuoden 2012 loppuun asti, mihin mennessä hieman useampi kuin joka neljäs oli kuollut.

Kirjojen lukemista koskeva kysymys kuului: ”Kuinka monta tuntia käytitte todellisuudessa viime viikolla kirjojen lukemiseen?” Kirjoja lukemattomien (1490 henkilöä) kuolleisuutta verrattiin kirjoja lukevien (2145 henkilöä) kuolleisuuteen. Mittarina käytettiin sitä, kuinka pitkä aika kului, että joka viides ryhmästä oli kuollut.

Ei-lukevilla 20 prosentin kuolleisuus tuli täyteen 85 kuukaudessa, kun taas kirjoja lukevien ryhmässä joka viides oli kuollut 108 kuukauden kuluttua.