Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Voitto tai kuolema tai jumalankäsivirhe – Vesa Vareksen pallokirja on MM-kisojen ohittamaton opas

Blogit Kirjailijan päiväkirja 14.6.2018 07:36
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Espanjan jalkapallomaajoukkueen valmentaja Julen Lopetegui sai potkut vain päivää ennen lajin suurimman arvoturnauksen avauspotkua. Aivan kuin Michelin-ravintola olisi erottanut pääkokkinsa päivää ennen vuosikymmenen tärkeintä tilaisuutta, jonne entinen pomo on pestannut henkilökunnan, laatinut menun ja tilannut tarveaineet.

Kuulostaa järjettömältä, ja sitä se onkin. Tuntuu asiaankuuluvalta, ja sitä se onkin.

Urheilun suurtapahtumat – jalkapallon maailmanmestaruuskisat ja kesäolympialaiset etunenässä – ovat aina olleet suuren draaman näyttämöitä. Jalkapallon MM-kisoissa liikkuu paitsi pallo myös raha, valta ja maine.

 

Espanjan edesottamukset Venäjällä tänään alkavassa jalkapallon maailmanmestaruuslopputurnauksessa ovat jatketta perinteelle.

Kautta aikain ensimmäisiin jalkapallon EM-kisojen lopputurnaukseen pääsemisestä karsittaessa Espanja olisi joutunut pelaamaan puolivälieräottelunsa Neuvostoliittoa vastaan. Espanjan diktaattori Franco kielsi maansa joukkuetta matkustamatta Neuvostoliittoon.

Neuvostoliitto tuomittiin tietenkin voittamaan ottelu, ja Neuvostoliitto voitti lopulta Ranskassa pelatun lopputurnauksenkin ja sai toistaiseksi ainoan kansainvälisen arvoturnausvoittonsa.

Neljä vuotta myöhemmin jalkapallon EM-tittelistä pelattiin Espanjassa. Loppuottelussa isäntämaa sai vastustajakseen – Neuvostoliiton.

Franco oli katsomossa, Espanja pelasi paineen alla.

Espanja voitti, mikä oli luultavasti inhimillisesti katsoen hyvä asia.

 

Hyvin kävi myös Italian jalkapallomaajoukkueen pelaajille vuoden 1938 maailmanmestaruuskisoissa.

Benito Mussolinin fasistihallinto oli organisoinut Italian jalkapallon uudelleen menestyshakuisesti. Serie A:sta oli muodostettu käytännössä italialaisten – ja vain italialaisten – ammattilaisliiga. ”Vain italialaisiksi” hyväksyttiin myös Etelä-Amerikkaan siirtyneiden italialaisten jälkeläisiä, jotka saivat kaksoiskansalaisuuden ja sen myötä edustusoikeuden maajoukkueessa.

Italia oli voittanut vuoden 1934 kotikisat. Vuoden 1938 MM-lopputurnaus pelattiin Ranskassa, ja Italia oli suuri ennakkosuosikki ja jyräsikin vakuuttavasti tiensä loppuotteluun.

Ennen loppuottelua Mussolini lähetti joukkueelle sähkeen: ”Voitto tai kuolema.”

Italia voitti loppuottelussa Unkarin maalein 4–2.

 

”Se oli toki vain dramatisoivasti nostattavaa retoriikkaa, ei uhkaus”, arvioi poliittisen historian tutkija Vesa Vares Mussolinin väitettyä sähkettä.

Kun ottelu päätyi Italian voittoon, lausahduksen vitsipitoisuus jää ikuiseksi mysteeriksi.

”Voitto tai kuolema” -sähke on yksi jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen historian suurista legendoista, joka esiintyy eri muodoissa. Yhden mukaan Mussolini olisi käynyt lausumassa uhkauksen pelaajille. Joku tietää, että Unkarin joukkue olisi hävinnyt tahallaan, jottei italialaispelaajien henki vaarantuisi.

Vieläkin kuuluisampi legenda on jalkapallosota. Legendan mukaan El Salvadorin ja Hondurasin välinen MM-karsintaottelu sytytti maiden välille sodan.

Todellisuudessa jalkapallo-ottelu oli korkeintaan katalyytti sodan syttymiselle.

 

Vesa Vareksen Pallon herruus on täydellinen tietokirja jalkapallon MM-lopputurnauksen oheislukemistoksi kulttuurista ja yhteiskunnasta vähänkään kiinnostuneelle. Vares käy läpi jalkapallon ja politiikan tiiviitä suhteita. Esimerkiksi Italiassa ja Saksassa jalkapallokulttuurin rakentaminen osui samaan aikaan hajanaisten valtioiden yhdistämisen kanssa ja sopi kummassakin maassa nousussa olleen nationalismia korostavan ideologian tueksi.

Anekdootteja ja kohtalon ironiaa piisaa, ja vaikka suuri osa tarinoista olisi tuttuja, ne sietää lukea uudelleen. Vares kirjoittaa ammattitaitoisesti ja helposti lähestyttävästi. Historiantutkijan rutiinilla hän ampuu alas lennokkaita legendoja ja kyseenalaistaa kärjekkäitä tulkintoja. Yhteiskunta ja jalkapallo kulkevat teoksessa rinta rinnan.

Jos ja kun televisiokamerat tänä iltana näyttävät Venäjän presidentin Vladimir Putinin seuraamassa Venäjän ja Saudi-Arabian välisen jalkapallo-ottelua, kuvassa näkyy monta tarinaa. Siitä tämänvuotinen MM-lopputurnaus vasta alkaa.