Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Vastaamo-tietomurtoa käsittelevä kirja ilmestyy vain korvalle – luvassa myös podcastmaisia jaksoja

Blogit Kirjailijan päiväkirja 2.2.2021 16:12
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Tammi kustantaa maaliskuussa tietokirjailija Katleena Kortesuon Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoa käsittelevän kirjan nimeltä Rikospaikkana Vastaamo. Erikoiseksi kirjaa ei tee se, että se ilmestyy varsin nopealla aikataululla, vaan se, että teos ilmestyy vain äänikirjana.

Äänikirjojen kysynnän valtavan kasvun myötä kustantamot ovat ryhtyneet tekemään joidenkin nimikkeiden kohdalla kustannuspäätöksiä äänikirjajulkaisu edellä ja joidenkin kirjojen äänikirjamyynti ylittää paitsi kappaleina myös euroina painetun kirjan myynnin.

Usein kirja kuitenkin ilmestyy kaikissa kolmessa nykyisin suositussa formaatissa eli painettuna, e-kirjana ja äänikirjana. Rikospaikka Vastaamosta ei tehdä näillä näkymin lainkaan painettua eikä e-kirjaa. Pelkästään audiomuodossa ilmestyneitä kirjoja on Suomessa tehnyt lähinnä e- ja äänikirjapalvelu Storytel, jolla on mittava lista Storytel Original -äänikirjoja.

 

Kustannuspäällikkö Markku Aalto Tammen tietokirjaosastolta vahvistaa, että Rikospaikkana Vastaamo on kustantamon ensimmäinen vain äänikirjana ilmestyvä tietokirja. Kaunokirjallisuuden puolella Tammi on julkaissut pelkästään äänikirjoina Cherringhamin mysteerit -cozy crime -rikossarjaa.

Miksi Rikospaikkana Vastaamo päätettiin julkaista vain äänikirjana, Markku Aalto?

”Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto kaikkine seurauksineen on laajuudeltaan Suomen oloissa ennennäkemätön rikoskokonaisuus, jonka tutkinta on edelleen käynnissä ja jonka kaikkia seurauksia ei tässä vaiheessa kukaan pysty ennustamaan. Aihe on yhteiskunnallisesti niin tärkeä, ettei ajan hermolla oleva tietokirjojen kustantaja voi sitä jättää huomiotta.”

”Koska tilanne elää koko ajan, menee kuitenkin vielä pitkään, ennen kuin mitään kattavaa esitystä aiheesta voi kukaan kirjoittaa. Siksi ajattelimme, että nopealla aikataululla tehtävä ja osin haastatteluina toteutettava ajankohtainen puheenvuoro nimenomaan äänikirjana olisi tässä kohtaa ketterin julkaisuformaatti, jolla voidaan nostaa esiin ainakin joitakin tärkeitä näkökulmia aiheeseen. Katsomme myöhemmin, teemmekö sille jatkoa joko päivitettynä äänikirjana tai muokkaammeko aineistosta painetunkin kirjan.”

Tällä hetkellä käytännössä kaikki Tammen tietokirjat julkaistaan painettuna, e-kirjana ja äänikirjana. Poikkeuksen tekevät lähinnä sellaiset runsaasti kuvitetut teokset, jotka eivät taivu fiksusti kuunneltaviksi.

”Ei ole mitään syytä ajatella, että painetun kirjan pitäisi jatkossakin aina olla se ensisijainen julkaisuformaatti, jos näemme, että aihe on sellainen, joka toimii esimerkiksi juuri ajoitussyistä paremmin äänikirjana”, Markku Aalto huomauttaa.

 

Myös Katleena Kortesuolle Rikospaikkana Vastaamo on ensimmäinen kirja, joka ilmestyy vain äänikirjana.

”Me todettiin kustantajan kanssa, että äänikirja on tässä tilanteessa ketterin tapa tuottaa sisältö. Samalla kirjaan saadaan mukaan myös päiväkirjamaisia osuuksia, joissa mä pystyn kertomaan itse omalla äänelläni siitä, miten tilanne eteni näin tietomurron kohteen näkökulmasta. Mukana on myös asiantuntijoiden podcast-tyyppisiä haastatteluita, joten kirja on oikeastaan kuin aamusmoothie, jossa on pantu blenderiin äänikirjaa ja podcastia”, Kortesuo kuvailee.

Miksi halusit väliin perinteisen kustantamon sen sijaan, että olisit antanut kirjan vaikkapa Storytelin kustannettavaksi tai tilannut äänikirjan tuottamisen äänikirjan tuottamiseen erikoistuneelta yhtiöltä?

”Mä en tällä kertaa valinnut kustantajaa, vaan homma meni toisinpäin. Tammesta soitettiin mulle lokakuussa ja pyydettiin tekemään kirjaa aiheesta. Mä lähdin tosi mielelläni mukaan projektiin, koska Tammella on hyvä maine – ja aihekin oli ajankohtainen ja mua itseäni koskettava.”

Tietomurron tultua julki Kortesuo oli yksi julkisuuden henkilöistä, jotka kertoivat olleensa Vastaamon asiakkaina.

 

Kortesuo kertoo lahjoittavansa äänikirjan ensimmäisen vuoden tekijänpalkkiot Mielenterveyspoolille.

”Mun näkökulmastani kirjan isoin tehtävä on olla ihmisille tukena, auttaa ymmärtämään mitä tapahtui ja parhaimmillaan pyrkiä jopa estämään vastaavia rikoksia. Siksi palkkioiden parempi kohde on Mielenterveyspooli.”