Varokaa heikkoja

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Ei käy kiistäminen. ”Varokaa heikkoja” on erinomainen lause. Ehkä viime vuoden paras, niin kuin Marko Kulmalan mielestä.

Marko Kulmala on Lause-Finlandia-palkinnon esiraati ja diktaattori. Hän on valinnut edellisvuoden parhaan suomalaiseen kirjaan kirjoitetun lauseen vuodesta 2011 alkaen. Kari Hotakaisen ”Varokaa heikkoja” on maailmankaikkeuden kuudes Lause-Finlandia-voittaja.

Lause on kirjallisuuden perusyksikkö – lause ennemmin kuin sana tai kirjain. Lause on ajatuksen kuva, ja kirja on sarja toisiinsa kytkettyjä ajatuksia.

Vaikka yksi lause on yhtä vähän kirja kuin yksi kirjain on lause, lauseesta saa osviittaa koko teoksen laadusta. Lause on näyte niin kuin verikoe. Usein jo muutaman rivin kirjaa luettuaan tietää, kannattaako sitä lukea enemmän.

Arvostan sitä, että kirjailija näkee vaivaa sen eteen, kuinka hän kertoo tarinansa ja esittää asiansa. Lause paljastaa paljon estetiikasta ja viimeistelyn asteesta. Slarvatusta lauseesta tulee vaikutelma, ettei kirjailija ole oikein muutenkaan jaksanut panostaa teokseensa.