Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Tuplanobeljako jäi Eurooppaan

Blogit Kirjailijan päiväkirja 10.10.2019 14:19
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Koko maailma – tai ainakin Testamentit-kirjoja lavatolkulla kirjakauppoihin rahdanneet kustantajat – jännitti, saako Margaret Atwood vuoden 2018 vai vuoden 2019 Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

Ei saanut.

Ruotsin kuninkaallinen akatemia jakoi vuoden 2018 palkinnon puolalaiselle Olga Tokarczukille ja kuluvan vuoden palkinnon itävaltalaiselle Peter Handkelle.

Tänä vuonna jaettiin myös viime vuoden palkinto, sillä skandaaleiden keskelle joutunut Ruotsi kuninkaallinen akatemia ei kyennyt toimimaan viime vuonna niin, että palkinto olisi pystytty jakamaan.

 

Ennalta oli kohtuullisen selvää, että ainakin toinen palkituista olisi nainen. Itse veikkasin, että jopa molemmat palkitut olisivat olleet naisia.

Ei siksi, että se näyttää hyvältä akatemian skandaalien takia, tai siksi, että viime vuosina naisia on palkittu hämmentävän vähän (ja aiemmin toki vielä vähemmän), vaan siksi, että huippunimistä juuri naispuoliset tekijät tuntuvat käsittelevän ajankohtaisia teemoja ja siten täyttävän parhaiten Nobelin testamentin "i idealisk rigtning" -muotoilun.