Tuplafinlandisti Olli Jalonen: Puhdasta kraanavettä, lukutaito ja hyvää luettavaa

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kolmen Finlandia-palkinnon julkistamisen yhdistävä juhla on saanut muotonsa ja Kansallisteatteri vakiintunut sen näyttämöksi. Uudistuksen voi nyt tuomita onnistuneeksi: kirja-ala ja media altistuvat myös tietokirjallisuuden ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokkaille ja voittajille sen sijaan että keskityttäisiin vain eniten huomiota saavaan pääruokaan, kaunokirjallisuuden Finlandiaan.

Eri asia on, että lehtijulkisuudessa lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja tietokirjallisuuden palkinnot saattavat saada aiempaakin vähemmän huomiota.

Finlandia-juhlassa kaikki yhteensä kahdeksantoista ehdokasteosta pääsevät vielä kerran valokeilaan näyttelijöiden esittämien katkelmien myötä. Käytäntö muistuttaa hienovaraisesti siitä, että ehdokkaaksi pääseminen on jo suuri tunnustus ja diktaattorin tekemä päätös lopulta vain yhden henkilön mielipide.

 

Tapahtuman järjestäminen Kansallisteatterin suurella näyttämöllä sopi hyvin ainakin tietokirjallisuuden Finlandian tänä vuonna voittaneelle Seppo Aallolle. Hän on entinen harrastajanäyttelijä.