Trillerin dramaturgia
”Tästä kehkeytyy melkoinen trilleri!” huutaa jalkapalloselostaja eikä ole lainkaan väärässä.
Kirjallisuudessa trilleriksi tavataan kutsua rikoskirjallisuutta, johon liittyy korkean tason poliittisia, sotilaallisia tai taloudellisia intriigejä. Jos kirjallisuudessa esiintyisi urheilutrillereitä, niissä jännityksen ensisijainen kohde eivät olisi urheilukentän tapahtumat vaan kulisseissa tapahtuvat rikokset ja juonittelut.
Jännittävän jalkapallo-ottelun teho perustuu kuitenkin pitkälti samoihin perusasioihin kuin trillerikirjallisuuden. Hyvät jalkapallo-ottelut ovat trillerimäisiä. Niitä vievät eteenpäin juoni, tapahtumien käänteet ja intensiteetin nousu.
Trillerin sankari on katsojan oma suosikkijoukkue. Aina parempi, jos se on ennakolta heikommassa asemassa ylivertaiseksi ennakoitua vastustajaa vastaan.
Ottelun aikana sankari joutuu kohtaamaan haasteita. Vastustaja voi saada rangaistuspotkun ja mennä johtoon. Sankarijoukkueen avainpelaaja saattaa loukkaantua tai saada punaisen kortin. Punainen kortti on tietenkin tuomittu väärin, sillä trillerissä sankari joutuu epäoikeudenmukaisuuden kohteeksi. Ainakin avustavalta tuomarilta jää huomaamatta vastustajan ilmiselvä paitsio tai tuomari voi viheltää sankarijoukkueen maalin paitsioksi, vaikka hidastuskuva selvästi osoittaa, ettei se ole.