Toni Niemisen epistolat ovat V-tyyliä äänikirjabisnekselle

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kolmekymmentä vuotta sitten olympiakultamitaleista taisteltiin Ranskan Albertvillessä. Suomen sankari oli vasta 16-vuotias Toni Nieminen, joka palasi kisoista kaulassaan kaksi kultamitalia ja yksi pronssi.

Ennen kauden alkua suuri yleisö ei ollut kuullut Niemisestä, ja mäkihyppääjän oma tavoite kauteen 1991–1992 lähdettäessä oli nuorten maailmanmestaruurkilpailut, jotka hypättäisiin keväällä Vuokatissa. Nieminen voittikin nuorten maailmanmestaruuden niin suurmäessä kuin joukkuekisassa, mutta sitä ennen hän oli ennättänyt hypätä paitsi olympiamitalit myös voittaa Keski-Euroopan mäkiviikolla kolme osakilpailua ja kokonaiskilpailun.

Komeettamaisen läpimurron salaisuus oli V-tyyli, jota valmentaja Jarkko Laine oli pannut valmennettaviensa kokeilemaan. Nieminen oli oivaltanut Jan Boklövin kehittämän hyppytyylin jujun oitis ja ryhtynyt treenaamaan sitä keväällä 1991.

Vaikka Boklöv oli voittanut V-tyylillään maailmancupin kokonaiskilpailun heti Matti Nykäsen huippukauden jälkeen 1988–1989, vasta kausi 1991–1992 merkitsi V-tyylin läpimurtoa.