Tietokirjamyynti todistaa kirjojen tuhoa

Yksi myyty Konmari voi tarkoittaa kymmentä myymättä jäävää kirjaa.

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Viime vuoden ylivoimaisesti myydyin tietokirja oli Marie Kondon Konmari – siivouksen elämänmullistava taika. Sitä myytiin 53 000 kappaletta, kun toiseksi myydyin tietokirja, Cheekin elämäkerta JHT, myi 38 700 kappaletta. Myös toinen Konmari-kirja, alaotsikoltaan ”Iloa säkenöivä järjestys” ylsi vuoden 2016 bestsellerlistoille. Sitä myytiin 15 000 kappaletta.

Konmari on ”siivousfilosofia”. Sen mukaan esimerkiksi jos kuvittelemme lukevamme jonkin kirjan ”sitten joskus”, emme yleensä tule lukemaan sitä. Kirjahyllyä on siis karsittava rajusti.

Parhaiten kirjahyllyn täyttymistä tietenkin välttää sillä, että ei ylipäätään osta kirjoja, noita kauniin kodin ongelmajätteitä.

Kirja-alan ei ehkä kannata suunnattomasti iloita Konmari-kirjan myynnistä. Yksi myyty Konmari voi tarkoittaa kymmentä myymättä jäävää kirjaa.

Tai ehkä siivouskirjoista tulee samanlainen uusi ilmiö kuin dieettikirjoista. Viime vuoden myydyin dieettikirja oli Leena Putkosen suolistonhellimiskirja Superhyvää suolistolle! (19 600 kappaletta). Mielensäpahoittajan keittiössä (26 700) ei ehkä aivan täytä dieetin määritelmää.