Tietokirjailijapalkittu Juri Nummelin: "Tylsyydellä on arvoa"

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Juri Nummelinille hyvä tietokirja palautuu aiheeseen. Kirjan on käsiteltävä sellaista aihetta, joka kiinnostaa häntä itseään. Muuten kirja saa olla minkälainen vain.

”Se voi olla kompletistinen kuten omat kirjani usein pyrkivät olemaan tai tarkoituksellisen keskeneräinen, se voi olla luovasti kirjoitettu tai se voi olla pikkutarkasti kronikoiva. Tylsyydellä on arvoa, koska tietokirjaa ei ole tarkoitettu vain luettavaksi, vaan myös tiedonhankinnan välineeksi”, Nummelin sanoo.

”Ei tietenkään haittaa, jos kirja on samalla hyvin kirjoitettu, mutta sekään ei ole itsestäänselvä asia tänä journalistisen pikakirjoittamisen aikana.”

Toimittaja ja tietokirjailija Juri Nummelin sai yhtenä viidestä tietokirjailijasta Suomen tietokirjailijat ry:n tämänvuotisen Tietokirjailijapalkinnon. Muut palkitut ovat Tampereen yliopiston gerontologian professori Marja Jylhä, helsinkiläinen toimittaja ja luontokuvaaja Juha Laaksonen, Hollolassa asuva ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri Pirjo Saarnia sekä reilut kaksi viikkoa sitten menehtynyt professori Osmo Pekonen.

Nummelinin laaja tietokirjatuotanto käsittelee paljolti populaarikulttuuria. Hän on kirjoittanut muiden muassa kirjallisuuden marginaaleista, elokuvasta – ja etunimistä. Yksi viimeisimmistä Nummelinin teoksista on pari viikkoa sitten ilmestynyt, yhdessä Ville Hännisen ja Vesa Sisätön kanssa tehty Kummat kirjat – Kahjon kirjallisuuden käsikirja (Avain).