Teemu Keskisarja avaa Kyllikki Saaren tapauksen

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.
Teemu Keskisarja. © AJ Savolainen / WSOY

Teemu Keskisarja lienee Suomen tunnetuin true crime -kirjailija, vaikka tuon nimityksen käyttäminen saattaakin kalskahtaa oudolta, onhan Keskisarja historioitsija ja Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti.

Historian rikokset ja rikolliset ovat kuitenkin olleet Keskisarjan olennainen kiinnostuksen kohde, hänen keskeinen aiheensa, ja niistä ja niiden liepeiltä hän on kirjoittanut useita yleistajuisia tietokirjoja, kuten Suomen ainoa sarjamurhaaja – Juhani Adaminpojan rikos ja rangaistus (Atena 2008) ja Kirves – Toivo Harald Koljosen rikos ja rangaistus (Siltala 2015).

Viime vuosien true crime -buumin myötä onkin oikeastaan ollut vain ajan kysymys, milloin jokin kustantamo pyytää Keskisarjaa tarttumaan johonkin Suomen rikoshistorian kuuluisimmista mysteereistä. Ruotsista on jo saatu hyvä malli Peter Englundin Murha Sunnuntaitiellä -teoksesta (suom. Kari Koski, WSOY 2020).

Aihetodisteiden valossa epäilen, että WSOY on ennättänyt ensin tai ainakin tehnyt parhaan tarjouksen, ja niin tällä viikolla ilmestyi Keskisarjan Kyllikki Saari – Mysteerin ihmisten historia. (luk. Jukka Pitkänen).