Tavallinen lukija Seinäjoelta

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Hesari esittelee taloussivuillaan lukemisen harrastajan. Hän ei ole ainutlaatuinen erikoisuus eikä edes uhanalaisen lajin edustaja. Lukeminen on yksi suomalaisten suosituimmista harrastuksista. Ainakin se on helppo mainita, kun gallupkyselijä soittaa kesken kauppareissun ja utelee harrastuksia. Liikunta. Ruuanlaitto. Mitä niitä nyt on? Lukeminen.

Lukemisen harrastaja on Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn, joka valokuvassa lukee niin kuin romaaneja luetaan mielikuvissa ja toiveunissa, aika usein käytännössäkin: selällään sohvalla, jalat käsinojan päällä, pään alla kaksi tyynyä. Kädessä näkyy olevan Tuomas Kyrön Liitto, jonka pokkariversioon on tehty uusi, kovakantista laitosta helpommin lähestyttävä kansikuva.

Se on sellainen kansi, jonka haluaa sellainen lukija kuin Juha Gröhn. Sillä hän on tavallinen mutta aktiivinen suomalaisen kaunokirjallisuuden lukija. Marko Junkkarin kynällä hän sanoo, ettei ole kulturelli persoona eikä tee kirja-analyysejä. ”Minä vain luen.”

Lukeminen on paljon reissaavalle ja kiireiselle toimitusjohtajalle kätevä harrastus. Pokkari kulkee salkussa, sitä voi lukea osissa eikä harrastamisen jälkeen tarvitse käydä suihkussa.

Vaan onko kaunokirjallisuutta lukeva toimitusjohtaja menneen maailman mies? Bisnesmaailmassa kiireellä kehuskelu on trendikästä: ”Lukisin mielelläni, mutta ei ole aikaa.” Jos jotain tekee mielellään, siihen yleensä löytyy aikaa, jos osaa priorisoida.