Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Tässä ovat syyt äänikirjamyynnistä kirjailijalle jäävien tulojen pienuuteen

Blogit Kirjailijan päiväkirja 11.9.2020 13:35
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Yle ja Helsingin Sanomat ovat uutisoineet näyttävästi Suomen Kirjailijaliiton teettämän äänikirjojen myyntituloja käsittelevän selvityksen tulokset. Jutuissa on kuitenkin jäänyt valottamatta, mistä johtuu se, että äänikirjojen kirjailijoille tuottamat tulot ovat vain noin viidesosa painetun kirjan myyntitulosta kuten Kirjailijaliiton selvityksestä ilmenee.

Kirjailijan kirjamyyntitulot on suurten kustantamoiden sopimuksissa valtaosin sidottu kustantamon kirjan myynnistä saamiin tuloihin. Kun kustantamo myy kirjan kirjakaupalle vaikkapa 15 eurolla ja kustannussopimuksessa on sovittu, että kirjailija saa vaikkapa 25 prosenttia kustantamon saamasta myyntitulosta, kirjailijan palkkapussiin kilahtaa 0,25 x 15 = 3,75 euroa. Verottaja ottaa siitä toki oman siivunsa.

Tällainen on tilanne uuden kovakantisen kirjan kohdalla, jonka hinta kirjakaupassa on luokkaa 33 euroa (eli 30 euroa plus 10 prosentin arvonlisävero). Karkeasti voi laskea, että kuluttajan kirjakaupassa maksamasta kotimaisen uutuusromaanin hinnasta yksi kymmenesosa päätyy kirjailijalle.