”Tässä alkaa porvarin niska punottaa” – palkitut tietokirjailijat Seppo Hentilä ja Katleena Kortesuo kertovat, millainen on hyvä tietokirja

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

”Tietoa, taitoa, tyyliä, terävyyttä, tulkintaa – ja särmää, vaikka sana ei alakaan t:llä”, Seppo Hentilä luettelee mieleensä tulevia hyvän tietokirjan ominaisuuksia.

”Kirjoittajan on kyettävä osoittamaan, että hän on sydänjuuriaan myöten sanomansa takana. Hyvän tietokirjan tulisi saada aikaan lukijan aivoissa eräänlainen piilopesu”, Hentilä sanoo.

Seppo Hentilä on poliittisen historian professori emeritus, joka on kirjoittanut huomattavan paljon Saksaan liittyvää tutkimusta ja tietokirjallisuutta. Hänen kirjansa Pitkät varjot (Siltala) on valittu Kanava-tietokirjapalkinnon ehdokkaaksi, ja tänään hän sai koko laajasta tietokirjatuotannostaan Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämän Tietokirjailijapalkinnon.

 

”Toisin kuin akateemisilta tutkimuksilta, joita pahimmassa tapauksessa saattaa lukea vain muutama hassu kollega, tietokirjalta vaaditaan ehdottomasti sitä, että saavuttaa tietyn yleisön ja kykenee puhuttelemaan sitä. Tietokirjaa kirjoittaessani ajattelen koko ajan mahdollista lukijaa ja mietin, millaisia tuntemuksia hän tästä kohdasta saattaisi saada. Uusimmassa kirjassani pyrin murskaamaan vapaussotamyytin ja hykertelin itsekseni, että tässä alkaa porvarin niska punottaa.”