Tarina päättyy pörssiin

En rakentaisi kirjan jännitettä pörssilistautumisen varaan.

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kun on kirjoittanut pörssistä ja osakemarkkinoista työkseen pian kaksikymmentä vuotta, pörssiin listautuminen ei ole kummoinen juttu. Viimein viime vuosina uusia yhtiöitä on alkanut ilmestyä Helsingin pörssiin ja pörssin ylläpitämälle First North -markkinalle ilahduttavasti ja niin, että osakeantien markkinoinnin kannalta parhaina aikoina pörssin ovissa on tuntunut olevan ruuhkaa.

Se, mikä on sijoittajille arkipäivää, on yhtiölle ja sen perustajille ainutlaatuista. Siirtyminen julkisen kaupankäynnin kohteeksi merkitsee yhtiölle asettumista alastomana estradille. Julkisuutta tulee lisää, arvostelua tulee lisää, puhtaasti taloudelliselta kannalta yhtiötä tarkastelevia sijoittajia tulee lisää.

Yrityksen perustaneille ja sitä kasvattaneille henkilöille firman päästäminen pörssiin on lapsen aikuistuminen ja muuttaminen pois kotoa.

En silti rakentaisi kirjan jännitettä pörssilistautumisen varaan.

Phil Knight on valinnut toisin. Urheilutuoteyhtiö Niken perustanut Knight käy Shoe Dog -kirjassaan (suom. Simo Liikanen) läpi yhtiön tarinan 1960-luvun alussa aloittaneesta japanilaistossujen maahantuontiyhtiöstä vuoteen 1980, jolloin Nike listautui New Yorkin pörssiin.