Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

”Tämmöisiä kriisivuosia kestäisin useamman peräkkäin”

Blogit Kirjailijan päiväkirja 19.5.2016 15:00
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Yleisradion jakama Tanssiva karhu on Suomen tärkein runokirjapalkinto. Ensi kesänä se jaetaan jo 22. kerran.

Miltä suomalainen runous näyttää, tämänvuotisen Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Aleksis Salusjärvi?

”Runous tuntuu hyvin monipuoliselta ja laaja-alaiselta, kuten toki osasin odottaakin. Parin viime vuoden perusteella odotin teosten aihemaailmoissa suurempaa hajontaa. Runous on menneinä vuosina reagoinut nopeasti maailman muutoksiin. Nyt tekstien aiheet näyttivät löytyvän lähempää runoilijoiden omista elämistä. Poetiikka sen sijaan on säilyttänyt monimuotoisuutensa.”

Mikä vuoden runotarjontaan tutustumisessa yllätti sinut?

”Yllätyin eniten käännösrunoudesta – että niin moni merkkiteos on käännetty viime vuoden aikana. Kun saa eteensä sekä Ahmatovaa että Rilkeä, afrikkalaisen runouden kattavan antologian ja vielä suomensukuisten kansojen runoutta näin isossa mittakaavassa, ei voi olla ilahtumatta. Varsinkin, kun on tiedossa, että käännösrunouden suhteen eletään ’ikuisessa kriisissä’. Kyllä mä tämmösiä kriisivuosia kestäisin useammankin peräkkäin.”

Runoudella on vähän maine pienen piirin omana juttuna – ja tätä mainetta monet runoilijat itse mieluusti vaalivat. Mistä nykyrunouteen tutustuminen kannattaisi aloittaa, jos lukija kokee rimakauhua?

”Kun eilen kävin läpi meidän ehdokkaita, huvitti miten laaja-alainen joukosta ihan vahingossakin tuli. Vanhin finalisti on syntynyt 1930-luvulla, nuorin 1990-luvulla. Runouden paras puoli tällä haavaa lieneekin sen monipuolisuus. Helpointa on aloittaa siitä, mikä on lähimpänä: jos lukee omanikäisensä runoilijan tekstejä omasta maakunnastaan, ei luulisi kärryille pääsemisen olevan mahdotonta.”

Kuusi ehdokasta valinneeseen palkintoraatiin kuuluivat Salusjärven lisäksi Yleisradion kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä-tuottaja Erja Manto.

Tämänvuotiset Tanssiva karhu -ehdokkaat ovat:
Kristian Blomberg: Valokaaria, Poesia
Anja Erämaja: Ehkä liioittelen vähän, WSOY
Susinukke Kosola: Avaruuskissojen leikkikalu – tutkielma ihmisyyden valtavirrasta, Sammakko
Saila Susiluoto: Ariadne, Otava
Virpi Vairinen: Kuten avata äkisti, Kolera
Gösta Ågren: Dikter utan land, Sets