Suosikkikirjailijat vinkkaavat – nämä kirjat Sirpa Kähkönen, Juha Itkonen, Tommi Kinnunen ja Miki Liukkonen antaisivat lahjaksi valmistuvalle nuorelle

Pyysin eturivin kirjailijoita kertomaan kirjavinkkinsä opintonsa päättävälle nuorelle.

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Mitä antaisi valmistujaislahjaksi? Pyysin eturivin kirjailijoita kertomaan kirjavinkkinsä opintonsa päättävälle nuorelle.

 

Lakkiaisvalmistelujen keskeltä tavoittamani Sirpa Kähkönen kääräisisi lahjapakettiin Hanneriina Moisseisen sarjakuvakirjan Kannas.

”Se on järisyttävä ja koskettava ja kaunis kuvaus eläinten ja ihmisten sodasta, ja sopii nuorelle, joka on kiinnostunut eläin- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta kriisien keskellä ja rauhanaikanakin.”

 

Juha Itkoselta ilmestyi keväällä Yhdysvaltoja tarkasteleva matkaesseekirja. Itkonen nostaa esiin brittiläisen Zadie Smithin romaanin Swing Time.

”Valmistuvat nuoret elävät sirpaleisten, lyhyiden tekstien maailmassa, ja Swing Time on tavallaan tämän tulvan vastakohta, perinteinen pitkähkö romaani. Se käsittelee lapsuutta, nuoruutta, ystävyyttä, globaalia oikeudenmukaisuutta – kaikki nuorelle ihmiselle samastuttavia teemoja, vaikka kirjailija edustaakin jo keski-ikäistä sukupolvea.”

 

Kirjailijantyönsä ohella Tommi Kinnunen opettaa äidinkieltä ja kirjallisuutta Luostarivuoren lukiossa Turussa ja on siksikin lähellä lukiolaisten arkea ja ajatusmaailmaa. Kinnunen laittaisi valmistujaislahjapakettiin Matti Salmisen tietoteoksen Toisinajattelijoiden Suomi.

”Se kertoo siitä, miten Suomessakaan ei ole koskaan ollut olemassa yhtä totuutta, vaan yhteiskunta on aina sisältänyt monia eri ääniä, joista toisia on kuunneltu ja toisia ei. Nykyisin moni haikailee takaisin 1980-luvun yhtenäiskulttuurin pariin, mutta on hyvä huomata, ettei sellaista Suomea koskaan ollut olemassa. Oli vain kuoliaaksi vaiettuja ajattelijoita.”

 

Miki Liukkonen on kevään kirjailijakomeetta. Hänen romaaninsa, jota voi kutsua vaikka O:ksi, on sekin hyvä veikkaus valmistujaislahjaksi.

”Mikäli vain mahdollista, antaisin vastavalmistuneelle mieluiten kaksi kirjaa, jos ne vain voisi lahjanarulla sitoa yhteen käteväksi paketiksi. Nämä kirjat olisivat David Foster Wallacen esseekokoelma Hauskaa, mutta ei koskaan enää ja Kurt Vonnegutin Teurastamo 5.”

”DFW:n esseekokoelma on hauska, säkenöivä, maanisen tarkkailijan nerokasta havainnointia aiheista kuten loistoristeily, hummerit ja pornoteollisuus. Kokoelma sisältää myös Wallacen Kenyon collegelle pitämän valmistujaispuheen ”Tämä on vettä”, joka tähänkin kontekstiin sopinee jonkinmoisena yleispätevänä elämänohjeena tai potkuna persauksiin: ’toivotan teille paljon enemmän kuin onnea’.”

”Vonnegutin Teurastamo 5 taas on DFW:n kokoelman tavoin hersyvän hauska. Itse asiassa kirja on niitä harvoja (ellei jopa ainut), jonka ääressä olen nauranut ääneen. Luulenpa että vastavalmistuneista suurin osa ei halua viettää kesälomaansa kotona (tai missä tahansa) lukemassa, kun siitä juuri on päässyt eroon, mutta mikäli fiktio kiinnostaa, netti kaatuu eivätkä rahat riitä pussikaljaan, Vonnegutin Teurastamo on mielestäni ehdottoman suositeltavaa (nopeaa ja helppolukuista, huom.) viihdykettä puristavaa joutilaisuutta vastaan. Juonesta en sano mitään. Lukekaa se. Lukekaa lukekaa lukekaa!”