Siltala on kiinnostavin

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Järjestyksen osasin aavistaa näppituntumalta mutta luvut yllättivät: Siltalan kustantamat kirjat ovat saaneet syksyllä selvästi eniten arvosteluja syksyn Parnassoissa. Toisin sanottuna: Siltalalta ilmestyvät syksyn kiinnostavimmat kaunokirjat.

Parnasso 5/2015 lähtee painoon tällä viikolla ja ilmestyy tilaajille lokakuun alussa. Arvosteluosio on yksi Parnasson tukijaloista, ja siihen kohdistuu intohimoja – olen kuullut, että monelle kirjailijalle Parnasson arvostelu on toiseksi tärkein (Hesarin jälkeen). Siksi järjestelin syksyn kahden ensimmäisen numeron arvosteluja taulukkolaskentaohjelmassa.

Parnassoissa 4/2015 ja 5/2015 on ilmestynyt / ilmestyy 32 kirja-arvostelua. Niissä arvosteltavista kirjoista peräti kahdeksan eli joka neljäs on Siltalan kustantama. Toiseksi eniten, viisi, on Tammen kirjoja. WSOY:ltä on arvioitu neljä, Otavalta ja Teokselta kolme kirjaa. Poesialta on arvioitu kaksi runoteosta. Atena, Gummerus, Johnny Kniga, Like, Paasilinna, Savukeidas ja SKS ovat joutuneet tyytymään yhteen arvosteluun.

Parnasson arvostelut valikoituvat toimituksen ja lehteä säännöllisesti avustavien kriitikoiden vuoropuhelussa. Sen sijaan, että toimitus keskusjohtoisesti ruksisi syksyn listoilta arvosteltavat kirjat, Parnasso käyttää siekailematta hyväkseen eri aloihin erikoistuneiden kriitikoiden näkemyksiä.

Siltalan kirjoihin kohdistuvan kiinnostuksen huomasin jo keväällä, kun kustantamojen syksyn listoista alkoi tulla tietoja, ja tottahan moni Siltalan nimike kiinnostaa minuakin. Siltala julkaisee erityisesti kirjallista kaunokirjallisuutta, niin kotimaista kuin käännöksiä. Kustantamon profiili tuntuu osuvan hyvin yksiin Parnasson (ja sen kriitikoiden) kanssa. Se selittää osaltaan Siltalan vahvaa asemaa Parnassossa.