Seitsemän kirjaa

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Facebookissa kiertää jälleen meemi, jossa listataan spontaanisti kymmenen omaan elämään vaikuttanutta kirjaa. Ohjeissa korostetaan, ettei kirjojen pidä olla virallista kaanonia vaan itselle tärkeitä teoksia.

En ole lukenut kymmentä kirjaa, jotka olisivat muuttaneet minua ihmisenä. Katsotaan silti, mitä listalle tulee. Vaikka sitä varten, että muutaman vuoden kuluttua voin laatia listan uudelleen ja katsoa, kuinka se on muuttunut.

1. Arthur Conan Doyle: Punatukkaisten säätiö sekä muita kertomuksia

Viihdeviikareiden halpapokkarina kustantama viiden Sherlock Holmes -tarinan valikoima lienee ensimmäinen itselleni ostamani kirja, jos lukuun ei oteta Aku Akan taskukirjoja. Ostin sen Heinikaisen antikvariaatista, joka sijaitsi Mikkelissä Maaherrankadulla samassa korttelissa kuin lapsuudenkotini. Kävin usein Heinikaisen käytettyjen kirjojen kaupassa. Lähinnä niiden Aku Ankan taskukirjojen vuoksi, mutta Sherlock Holmes -tarinat luettuani pyysin antikvariaatinpitäjää jemmaamaan minulle sivuun, jos samasta salapoliisista kertovia kirjoja tulisi lisää. Ei tullut. Olen lukenut kirjassa olevat tarinat moneen kertaan, eri suomennoksina. Tässä kirjassa olevat suomennokset eivät ole parhaita vaan anonyymin kääntäjän teksti on huolimatontakin. Silti tämä kirja on Sherlock Holmes -kirjoistani ehdottomasti rakkain. Ihailen Sherlock Holmesia.

2. Aku Ankan taskukirjat