Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Sanoma ja kulttuurin rahat

Blogit Kirjailijan päiväkirja 7.2.2014 12:27
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Sanoma-konsernin viime vuosi meni penkin alle. Se ei ollut yllätys. Yllätys ei ollut sekään, että Sanoma maksaa keväällä selvästi pienemmän osingon kuin vuosi sitten. Yhtiö oli varoitellut asiasta ennalta.

Sanoman osinkopudotuksen suuruus sen sijaan on yllätys. Sanoman hallitus esittää kevään yhtiökokoukselle vain kymmenen sentin osinkoa, kun viime keväänä maksettiin 60 senttiä. Vielä keväällä 2011 Sanoma maksoi 1,10 euron osingon. Sanoman hallitus tosin esittää, että 10 sentin osingon lisäksi yhtiökokous päättäisi antaa hallituksella valtuuden enintään 20 sentin osingon jakamisesta. Myöhemmin tänä vuonna saattaa siis olla luvassa lisää rahaa. Jos Sanoman hallitus maksaisi koko lisävaltuuden, osinko vain puolittuisi 30 senttiin.

Sanoman suorien osakkeenomistajien lisäksi Sanoman osingolla on merkitystä tieteelle ja taiteelle. Monet suomalaista kulttuuria tukevat säätiöt ovat hyvin edustettuina Sanoman suurimpien osakkeenomistajien joukossa. Eniten Sanomassa on kiinni Jane ja Aatos Erkon säätiöllä, joka omistaa 37,5 miljoonaa Sanoman osaketta. Erkkojen säätiö tukee "korkeatasoista, kansainvälistä tutkimusta sekä taidetta ja kulttuuria". Viime vuonna säätiö jakoi apurahoja yli 21 miljoonaa euroa.