Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Sanoista romaaniksi

Blogit Kirjailijan päiväkirja 31.5.2015 17:10
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Romaani koostuu luvuista, jotka koostuvat kappaleista, jotka koostuvat virkkeistä, jotka koostuvat lauseista, jotka koostuvat sanoista, jotka koostuvat kirjaimista. Lisäksi on kosolti välimerkkejä ja muuta, mitä näppäimistö ja kirjailijan mielikuvitus sitten tuottavatkaan.

Romaani on kokonaisuus, mutta myös sen osien tulee toimia itsenäisesti. Pidän kirjoista, jotka voi avata mistä kohtaa tahansa, lukea muutaman rivin, sulkea ja asettaa takaisin paikalleen hyllyyn.

Silti kokonaisuus on ensisijainen.

Editoin parhaillaan ensi syksyn romaaniani, jossa ikääntynyt Paavo Nurmi käy läpi elämäänsä katkerana, itseensä tyytymättömänä ja muita halveksien. Olen tutkinut Paavo Nurmen kirjoittamia tekstejä, joista Erkki Vettenniemi on toimittanut valikoiman Täpärin voittoni ja muita kirjoituksia, mutta romaanissa en ole tavoitellut autenttista Nurmen kirjoitustyyliä. Vaikka Nurmi osasi kirjoittaa, hänen kirjoittamansa artikkelit eivät ole läheskään niin särmikkäitä ja siten kaunokirjallisesti kiinnostavia kuin hänen haastattelulausuntonsa.