Sanoista romaaniksi

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Romaani koostuu luvuista, jotka koostuvat kappaleista, jotka koostuvat virkkeistä, jotka koostuvat lauseista, jotka koostuvat sanoista, jotka koostuvat kirjaimista. Lisäksi on kosolti välimerkkejä ja muuta, mitä näppäimistö ja kirjailijan mielikuvitus sitten tuottavatkaan.

Romaani on kokonaisuus, mutta myös sen osien tulee toimia itsenäisesti. Pidän kirjoista, jotka voi avata mistä kohtaa tahansa, lukea muutaman rivin, sulkea ja asettaa takaisin paikalleen hyllyyn.

Silti kokonaisuus on ensisijainen.

Editoin parhaillaan ensi syksyn romaaniani, jossa ikääntynyt Paavo Nurmi käy läpi elämäänsä katkerana, itseensä tyytymättömänä ja muita halveksien. Olen tutkinut Paavo Nurmen kirjoittamia tekstejä, joista Erkki Vettenniemi on toimittanut valikoiman Täpärin voittoni ja muita kirjoituksia, mutta romaanissa en ole tavoitellut autenttista Nurmen kirjoitustyyliä. Vaikka Nurmi osasi kirjoittaa, hänen kirjoittamansa artikkelit eivät ole läheskään niin särmikkäitä ja siten kaunokirjallisesti kiinnostavia kuin hänen haastattelulausuntonsa.

En kuitenkaan kirjoita myöskään niin kuin itse kirjoittaisin samoista asioista. Olen luonut mielikuvan Paavo Nurmesta, minun romaanini fiktiivisestä minäkertojasta, ja kirjoitan niin kuin hän kirjoittaa. Toisinaan hän on perinpohjainen. Jotkin asiat hän sivuuttaa huomiota herättävän nopeasti. Toisinaan hän on itsevarma, toisinaan niin epävarma ja pettynyt kuin kukaan voi olla.