Säännöin sääntöjä vastaan

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

”Vallankumouksen Hengen nimissä ilmoitamme: 1. Vuoden 1920 elokuusta alkaen kaikenlainen runous, mistä ei välity sen luojan yksilöllistä näkemystä, mikä ei määrittele erityistä, ainoastaan subjektille ominaista maailmankatsomusta ja -käsitystä, mikä ei operoi ilmiöiden ja asioiden, kuten tarkasteltavan objektin tai sanan, sen hetkisellä sisäisellä ajatuksella (merkitys – ei mitään myöskään materian näkökulmasta) MITÄTÖIDÄÄN.”

Venäläisen nitševokit-avantgarderyhmän Asetus runouden nitševokeista huokuu ehdottomuuden retoriikkaa. Se on mahtipontinen kuin pari vuosikymmentä myöhäisempi Neuvostoliiton hymni.

”On tullut aika puhdistaa runous perinteestä ja alkeellis-runollisesta elämän sonta-aineksesta maailmankaikkeuden alun olevaisuuden ja Ei-minkään Naamion kollektivisoinnin nimissä”, nitševokit jatkavat asetuksensa kolmannessa pykälässä. Ja viidennessä: ”Runoudessa ei ole mitään; ainoastaan – Nitševokit.”

Töölön kirjaston Poesia-päivässä julkistettiin kiinnostava kirja, Helsingin yliopiston venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professorin Tomi Huttusen toimittama Venäläisen avantgarden manifestit, johon on kerätty venäläisten avantgardeliikkeiden ohjelmajulistuksia. Ryhmittymät on myös esitelty.

Venäjällä ja Neuvostoliitossa esiintyi 1900-luvun toisella ja kolmannella vuosikymmenellä vahvaa ja vilkasta avantgardeliikehdintää, joka korosti itsenäisyyttään keskieurooppalaisesta avantgardesta. Kirja esittelee viisitoista ryhmittymää, jotka julistivat kirjallisuusnäkemyksiään manifestein.