Rowlingin elefantit

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Edinburgh on kirjallisuuskaupunki ja ylpeä kirjallisuudestaan, mistä osoituksena ovat kaupungissa joka elokuu järjestettävät yli kaksi viikkoa kestävät suuret kirjallisuusfestivaalit.

Edinburghin uuden kaupungin ostoskortteleiden vierellä suuressa risteyksessä saapastelee merkittävin edinburghilaissyntyisen kirjailijan luoma hahmo. Kadun toisella puolella on hahmon luojan mukaan nimetty pubi.

Tällä hetkellä tunnetuin edinburghilaiskirjailija on kuitenkin J. K. Rowling, jonka perässä Skotlantiin tehdään pyhiinvaellusmatkoja. Rowlingin moneen kertaan toisteltuun tuhkimotarinaan kuuluu se, että hän kirjoitteli ensimmäistä Harry Potteria edinburghilaisissa kahviloissa.

Yksi niistä, Edinburghin vanhassa kaupungissa osoitteessa 21 George IV Bridge sijaitseva Elephant House on kääntänyt Rowlingin markkinointivaltikseen. Jo taksikuski tietää mainita, Elephant Housen juuri sinä kahvilana, jossa Harry Potter syntyi, vaikka todellisuus onkin hieman toinen. Itse asiassa Harry Potter -käsikirjoitus oli aluilla jo vuonna 1993, jolloin Rowling muutti kaupunkiin.

Millainen paikka Elephant House on? Täytyihän se testata, kun vietän viikonlopun Royal Milella parin korttelin päässä paikasta.