Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Retrohitiksi noussut 1980-luvun kirja revitään käsistä – tämän vuoksi siitä ei ole otettu uusintapainosta

Blogit Kirjailijan päiväkirja 27.1.2018 14:28
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

1980-luvulla lapsuutensa eläneiden sukupolvikokemukseksi Suomessa nousseesta Noidan käsikirjasta on tullut yllättävä retroilmiö. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun alueen Helmet-kirjastoissa teosta jonottaa 49 varaajaa – ja teoksia on vain kolme kappaletta.

Jos jokainen varaaja pitää kirjaa keskimäärin kolme viikkoa, jonon päässä oleva saa kirjan ensi vuodenvaihteen tienoilla.

Noidan käsikirja -ilmiöstä uutisoineen Ilta-Sanomien mukaan kirjasta on maksettu Huuto.netissä 60–100 euron hintoja. Noidan käsikirja –Facebook-ryhmässä on 2400 jäsentä.

Antikvariaattien yhteisessä myyntiportaalissa Antikvaari.netissä on tätä kirjoitettaessa myynnissä kaksi Noidan käsikirjaa. Tyydyttäväkuntoisiksi luokitelluista kirjoista pyydetään 110 ja 120 euroa. 

 

Vanhojen kappaleiden koviin myyntihintoihin ja kirjastojonoihin on ilmeinen selitys: kirjan tuorein painos on vuodelta 1996. Painoksia on otettu kuusi ja kirjaa on varmasti myyty 1980- ja 1990-luvuilla paljon, mutta parinkymmenen vuoden unohduksen aikana kirjoja on poistettu kirjastoista ja kotien hyllyistä.

Miksi kustantamo Tammi ei ole ottanut teoksesta uutta painosta, kun ilmiön leviäminen on ollut näkyvissä jo jonkin aikaa?

Selitys on siinä, että muissa maissa vain pyöritellään päätä suomalaisten Noidan käsikirja -innostukselle.

”Olemme jo monta vuotta joutuneet vastaamaan kaikille kyselijöille, että kirja on yhteispainatuskirja brittiläiseltä kustantajalta Usbornelta ja koska he eivät ole ottaneet kirjasta enää uusintapainoksia, kukaan muukaan ei ole niitä mahdollisesta kysynnästä huolimatta saanut”, lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja Saara Tiuraniemi Tammesta kertoo.

 

Kirja on kauttaaltaan kuvitettu, joten sen painaminen on hintavaa. Yhteispainatuksessa usean kielialueen kirjojen kuvaosat painetaan yhdessä ja mustavalkoinen teksti erikseen. Näin saadaan selviä säästöjä painokuluissa.

Noidan käsikirjan ystäville voi kuitenkin olla luvassa helpotusta kirjattomuuden tuskaan, sillä Tiuraniemi kertoo Tammen kysyneen Usbornelta, voisiko Tammi itsenäisesti ottaa uusintapanoksen, jos brittikustantaja ei halua.

”Siellä selvitellään tällä hetkellä, löytyisikö heidän arkistoistaan jotain käyttökelpoista tiedostomuotoa, jota voisimme käyttää. Odotamme parhaillaan vastausta ja mietimme muita vaihtoehtoja uusintapainoksen toteuttamiseksi, jos alkuperäiskustantaja ei tässä voi auttaa.”