Ranskalainen kesäviihde kiihtyy loppua kohden

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.
Fred Vargas. © Gummerus / Louise Oligny

Jos astelee sisään BMW-myymälään, harvoin myyjä alkaa kehua vuolaasti Audia. Kirjallisuusmaailmassa kapitalismin ja markkinoinnin itsestään selvät periaatteet eivät kuitenkaan aina päde. Kustantaja saattaa suositella kilpailevan kustantamon kustantamaa kirjaa tai kirjailijaa. Rakkaus kirjoihin ylittää osakeyhtiörajat.

Tammen kustannusjohtaja Outi Mäkinen on kuuluisa dekkariharrastuksestaan. Kai jo pari vuotta sitten samassa päivällispöydässä istuessamme päädyimme jostain syystä puhumaan Fred Vargasista, jonka kokoinen aukko sivistyksessäni oli. Fred Vargasia on Suomessa kustantanut Gummerus, mutta kävi ilmeiseksi, että Vargas on yksi Outi Mäkisen suosikeista. Hän käytännössä vaati minua tutustumaan Vargasin tuotantoon.

Aukkoni oli niin ammottava, että viittasin kirjailijaan he-pronominilla, vaikka Mäkinen käytti englanninkielisessä keskustelussa she:tä. Fred Vargas on todellakin nainen, varsinaiselta etunimeltään Frédérique ja varsinaiselta sukunimeltään Audouin-Rouzeau, syntynyt vuonna 1957 Pariisissa.