Puoluekysely: e-kirjan alv halutaan alas

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

E-kirjojen arvonlisävero pitäisi laskea painettujen kirjojen tasolle. Tätä mieltä on seitsemän kahdeksasta viime vaaleissa eduskuntaan valitusta puolueesta. Tällä hetkellä painettujen kirjojen alv on 10 prosenttia, e-kirjojen 24 prosenttia. Tämän vuoksi kirja, josta myyjä saa ennen arvonlisäveroa 20 euroa, maksaa kuluttajalle joko 22,00 euroa (painettuna) tai 24,80 euroa (e-kirjana).

Tiedot käyvät ilmi kirjallisuuslehti Parnasson puoluesihteereille suuntaamasta kyselystä.

Merkittävistä puolueista vain perussuomalaiset kannattaa e-kirjojen arvonlisäveron pitämistä nykyisellään.

”Erilaiset arvonlisäverokannat lisäävät yritysten hallinnollista taakkaa, verohallinnon kustannuksia ja tekevät järjestelmän alttiiksi väärinkäytöksille. Ongelmia syntyy myös rajatapauksissa, kun joudutaan päättämään, minkä verokannan piiriin tietty hyödyke kuuluu. Alennettujen verokantojen piirin lisääminen nykyisestään ei ole perusteltua. Alennetut verokannat kasvattavat poliittista painetta yhä uusiin poikkeuksiin eikä yhä uusien poikkeuksien määrän lisääminen ole myöskään tulonjaon kannalta järkevää”, puolue perustelee.

Gallup-suosikki ja tällä hetkellä varteenotettavin pääministeripuolue keskusta perustelee haluaan laskea e-kirjojen alvia sillä ymmärrettävällä syyllä, että digitaalisilla sisällöillä tulisi olla sama verokanta kuin vastaavilla fyysisillä tuotteilla.