Promille-esiintyjästä Twitter-päivittäjäksi
Helsingin kirjailijat -yhdistys on ottanut tavaksi järjestää Helsingin Taiteiden yönä kirjailijatalo Villa Kivessä vuosikymmenittäin eteneviä paneelikeskusteluja. Eilisillan teemana oli muutos, jota kolmehenkiset kirjailijapaneelit kävivät läpi 1950-luvulta 2000-luvulle.
Vedin 1990-lukua käsitelleen keskustelun, jossa muistojaan kertoivat ja kirjallisuusinstituution muutosta omista näkökulmistaan analysoivat kirjailijat Taina Haahti, Sirpa Kähkönen ja Katja Kallio, 1990-luvun debytantit (olkoonkin, että Kallion esikoisteos ilmestyi vuonna 2000).
Sirpa Kähkönen nosti heti aluksi esiin kirjailijan julkikuvassa tapahtuneen muutoksen. Parissakymmenessä vuodessa kirjallisuus on naisistunut ja sitä myötä siistiytynyt. Aiemmin olisi ollut aivan normaalia ja hyväksyttävää, että Taiteiden yönä puoli kymmeneltä illalla alkavaan paneeliin olisi valmistauduttu juomalla pullo Koskenkorvaa. Nykyisin lukijoita kunnioitetaan eikä heidän eteensä mennä esiintymään missä kunnossa hyvänsä.
Kähkönen muisteli myös uransa alkuaikojen kirjastokiertueita. Hän vieraili pienten paikkakuntien kirjastoissa tapaamassa lukijoita. Nykyisin yhteyttä lukijoihin voi pitää myös vaikkapa Facebookin välityksellä, ”vaikka silloin ei näe, minkä väriset silmät lukijalla on”.
Katja Kallio mietti ajan muuttumista: kun kirjailijalle, lukijalle – kaikille – tulee lisää ikää, hän hidastuu. Samaan aikaan maailma muuttuu nopeasykkeisemmäksi.