Poliitikot: Kirjallisuuden tukeminen on koulujen ja kirjastojen tukemista

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Eduskuntavaalien alla puolueet julistavat kulttuuritahtoaan. Kirjallisuuslehti Parnasso kysyi kahdeksalta viime vaaleissa eduskuntaan valitulta puolueelta niiden näkemyksiä eräisiin kirjallisuuden kannalta olennaisiin kysymyksiin. Vastauksista koostettu juttu ilmestyy Parnassossa 2/2015, mutta käsittelen Kirjailijan päiväkirja -blogissa tarkemmin kyselyssä esiin nousseita asioita.

Kysely suunnattiin puoluesihteereille, jotka muutamassa puolueessa ohjasivat kysymykset vastattavaksi puolueen kulttuurikysymyksiin erikoistuneelle ehdokkaalle.

Kaikki kahdeksan merkittävää eduskuntapuoluetta ovat sitä mieltä, että kirjallisuus ja lukeminen ovat asioita, joita tulee tukea julkisin varoin ja yhteiskunnan toimin.

”Kirjaton kulttuuri on mahdoton ajatus”, sanoo Rkp:n listoilta ehdolla oleva kirjailija ja pastori Hilkka Olkinuora.

”Maailma ilman kirjoja olisi synkkä maailma. Aikana, jolloin lyhytnäköiset taloudelliset intressit jyräävät tuhoisalla tavalla, moinpuolinen ja rikas kirjallisuuden kenttä rakentaa elämän mielekkyyttä ja auttaa näkemään maailman myös toisin”, muistuttaa vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen.