Poirotin viehätys

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Katsoin loppiaisena kaksi jaksoa Hercule Poirot -televisiosarjaa, Norsun muistin ja Neljä suurta. Sain mitä odotin: komeita brittimiljöitä, sotkuisia murhatapauksia, joiden juuret ovat syvällä historiassa, ja ylimyksellisesti käyttäytyvän, puhettaan ranskankielisillä fraaseilla höystävät päähenkilön. Poirotia näyttelevä David Suchet on antanut ulkomuotonsa Poirotille niin vahvasti, että hänet näkee Poirotina myös kirjoja lukiessaan. Peter Ustinov vaikuttaa Poirot-elokuvissaan aivan liian raamikkaalta Poirotin hahmoon.

Brittiläinen ITV-televisioyhtiö on tehnyt Poirot-sarjaa jo vuodesta 1989. Suomessa alkoi juuri pyöriä sarjan kolmastoista tuotantokausi. Sen huipentaa Esirippu-filmatisointi. Esirippu on viimeinen Poirot-romaani, vaikka Agatha Christie kirjoittikin sen jo 1940-luvulla. Kassakaappiin säilötty käsikirjoitus julkaistiin Isossa-Britanniassa hieman ennen Christien kuolemaa. Sen jälkeen on julkaistu muita töitä ja jopa Christien muistikirjoja. Suomeksikin.

Miksi Poirot jaksaa vuodesta toiseen?

Siksi, että televisiosarjan osat ovat aivan muuta kuin Christien romaanit ja novellit, joihin jaksot pohjautuvat. Brittiläiset tv-yhtiöt ovat tehneet paljon hyvää omien salapoliisisankareidensa jälkimaineelle. ITV:n Poirot-sarjassa tarinat on sovitettu nykykatsojalle sopiviksi. Ne hyödyntävät sumeilematta nostalgiaefektiä historiallisilla miljöillään ja haikailevat menneen maailman auvoa, jossa ei tapahdu mitään pahaa – paitsi murhia, katalia juonitteluja ja synkkiä salaisuuksia. Tarinoita on yhtenäistetty ja terävöitetty, sarjan osiin on kirjoitettu samankaltaisuuksia, jotta ne vastaavat paremmin sarjamuotoiseen viihteeseen tottuneen katsojan odotuksia.

Tarinoita on dramatisoitu vahvasti Christien alkuperäisteksteistä jo siitä syystä, että televisio vaatii tuotantokaudelle tiukkaa formaattia. Lyhytproosatekstiä joutuu ehkä paisuttamaan, romaanista taas valitsemaan ne kohdat, joita haluaa painottaa. Romaanit ovat sarjan tekijöille materiaalia, jonka pohjalta he ovat luoneet uutta Poirotia.