Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Perinteisin menoin

Blogit Kirjailijan päiväkirja 19.6.2015 14:58
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Suomi on sulkeutunut, vedospino avautunut.

Juhannus on traditioiden juhlaa. Joskus viitisentoista vuotta sitten juhannusperinteenäni oli lukea Reijo Mäen senkesäinen romaani. Viime vuosina perinne on päivittynyt oman romaanin oikolukuun.

Viimeisimmät romaanini ovat ilmestyneet elokuussa, ja jotta kirja voisi olla kaupoissa ennen syyskauden avaavia kirjatapahtumia (Tampereen tapahtumien yö sekä Turun ja Helsingin taiteiden yöt), se täytyy saada painoon viimeistään heinäkuun alkupuolella. Koska kustannustoimittajatkin saattavat haluta lomailla kesäaikana, juhannus on aikatauluttunut oikolukuajaksi. Se tosin tarkoittaa, että myös kustannustoimittajallani on sama juhannusperinne kuin minulla.

Kirjantekemiseen tuntuu kuuluvan loppukiire, mikä tuntuu käsittämättömältä suhteessa kirjaprosessin vaatimaan kokonaisaikaan. Täten myös vedokset valmistuvat viime tingassa. Muutama vuosi sitten kustannustoimittajani toi vedokset juhannusaattona Tampereen rautatieasemalle. Tänä vuona kävin noutamassa ne eilen aamulenkillä kustantajan kirjakaupasta, koska en olisi muussa välissä ennättänyt.