Perinteisin menoin

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Suomi on sulkeutunut, vedospino avautunut.

Juhannus on traditioiden juhlaa. Joskus viitisentoista vuotta sitten juhannusperinteenäni oli lukea Reijo Mäen senkesäinen romaani. Viime vuosina perinne on päivittynyt oman romaanin oikolukuun.

Viimeisimmät romaanini ovat ilmestyneet elokuussa, ja jotta kirja voisi olla kaupoissa ennen syyskauden avaavia kirjatapahtumia (Tampereen tapahtumien yö sekä Turun ja Helsingin taiteiden yöt), se täytyy saada painoon viimeistään heinäkuun alkupuolella. Koska kustannustoimittajatkin saattavat haluta lomailla kesäaikana, juhannus on aikatauluttunut oikolukuajaksi. Se tosin tarkoittaa, että myös kustannustoimittajallani on sama juhannusperinne kuin minulla.

Kirjantekemiseen tuntuu kuuluvan loppukiire, mikä tuntuu käsittämättömältä suhteessa kirjaprosessin vaatimaan kokonaisaikaan. Täten myös vedokset valmistuvat viime tingassa. Muutama vuosi sitten kustannustoimittajani toi vedokset juhannusaattona Tampereen rautatieasemalle. Tänä vuona kävin noutamassa ne eilen aamulenkillä kustantajan kirjakaupasta, koska en olisi muussa välissä ennättänyt.

Edessä on kohtuulliset 238 sivua ja kolme vuorokautta.