Painovoiman sateenkaaren pää

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Tätä viikkoa on odotettu! Thomas Pynchonin Gravity’s Rainbow ilmestyy suomeksi nimellä Painovoiman sateenkaari Juhani Lindholmin suomentamana.

Viimein!

Tässä sopii huudahtaa samoin Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajan nimen kuullessa kuuluu etiketinmukaisesti toimia. Vaikka Pynchon ei ole Nobelia saanut ja tuskin tulee saamaankaan, hän on ehdottomasti merkittävä nykykirjailija.

Nykykirjailija, koska hän kirjoittaa yhä, vaikka merkittävimmät teoksensa 77-vuotias amerikkalainen kirjoitti tuotantonsa alkupuolella. Niistä on suomennettu alkujaan vuonna 1966 ilmestynyt Pynchonin toinen romaani Crying Lot of 49, jonka Tero Valkonen suomensi ja Nemo kustansi vuonna 2003. Painovoiman sateenkaari, Pynchonin kolmas teos, ilmestyi Yhdysvalloissa vuonna 1973.

Odotan Painovoiman sateenkaarta, vaikka en olekaan pynchonisti. Romaanin lukeminen kuuluu kirjalliseen yleissivistykseen, mutta sen verran vierastan yli tuhatsivuista möhkälettä, etten ole vaivautunut lukemaan sitä englanniksi. Postmodernismissa on paljon älyllisesti viehättäviä piirteitä. Eivät postmodernistiset romaanit kuitenkaan ole sellaisia, joita rakastaisin.