Päähenkilön mentävä aukko

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Lempi on paitsi Minna Rytisalon Lempi-romaanin (Gummerus, 2016) nimihenkilö myös sen kiistaton päähenkilö, vaikka Lempi ei itse pääsekään kertomaan tarinaansa.

Sen sijaan Lempin mies Viljami, pariskunnan apulainen ja Lempin sisar kertovat Lempistä sitäkin enemmän. Lempi on väkivahva ja vetovoimainen persoona, joka tunkeutuu väkisin esiin ja jättää muut varjoonsa.

Hän on kiehtova, itsenäinen ja itsepäinen nainen aikana, jolloin naisen asema oli toinen kuin nykyisin. Vahvoja naiset toki sota-aikaan väistämättä olivat, niin henkisesti kuin fyysisesti.

Itsepäiset ja määrätietoiset naishahmot ovat muodostumassa jo jonkinmoiseksi 2010-luvun kotimaisen historiallisen romaanin avainhahmoksi. Viime vuosien menestysteoksista on helppo nostaa vertailukohdaksi vaikkapa Katja Ketun ja Tommi Kinnusen henkilöt.

Ketun viimeisimpiä romaaneja ja Kinnusen teoksia Rytisalon Lempi muistuttaa monessa muussakin mielessä. Miljöönä on pohjoinen, ajallisena ympäristönä uskottavasti ja realistisesti kuvattu Suomen historia. Tunteet ovat suuria.