Otava osti Atenan – mitä tapahtuu Siltalalle ja Teokselle?

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Suomalainen kirjankustantaminen on viime vuosina keskittynyt poikkeuksellisen kovaa vauhtia, kun Otava ja Werner Söderström Osakeyhtiö ovat rinta rinnan ostaneet pienempiä kustantamoita. Viimeksi tänään kerrottiin Otavan ostaneen jyväskyläläisen Atenan. Alkuvuonna Otava osti perinteikkään hämeenlinnalaiskustantamon Kariston.

Atena on viime vuosina tehnyt parin miljoonan euron liikevaihdolla selvästi positiivista tulosta. Kustantamolla on omaleimainen ja erottuva profiili.

Atenalla on ollut poikkeuksellista taitoa löytää nousevia trendejä ennen muita. Taannoin kustantamo takoi tulosta hiteiksi nousseilla aikuisten värityskirjoilla, pari vuotta sitten hiteiksi nousi ruotsalaisen Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni jatko-osineen. Kustantamon vahvuus on tuntunut olevan erityisesti kansainvälisten tietokirjojen poimimisessa.

Atenan pääomistaja oli Svenska folkskolans vänner -yhdistys, ja sen hallituksen puheenjohtajana toimi Akateemisen kirjakaupan johtajan paikalta eläköitynyt Stig-Björn Nyberg.