Otava astuu muumitaloon

Otava lyö hynttyyt yhteen ruotsalaisen Rights & Brands -agentuurin kanssa.

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Otava lyö hynttyyt yhteen Muumien kansainvälisiä oikeuksia myyvän ruotsalaisen Rights & Brands -agentuurin kanssa. Otavasta tulee Rights & Brandsin vähemmistöosakas, ja samalla Otavan tekijöiden ulkomaanoikeuksista tällä hetkellä huolehtiva Otava Group Agency (OGA) siirtyy liikkeenluovutuksella osaksi Rights & Brandsiä.

Nykyiset OGA:n työntekijät jatkavat Rights & Brandsin palveluksessa ja heidän toimipisteensä on jatkossakin Otavan graniittilinnassa Uudenmaankadulla Helsingissä.

Rights & Brands on viime vuonna perustettu agentuuri, jonka perustajajäseniä ovat muiden muassa Sophia Jansson, Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström ja Muumi-lisensointia hoitava ruotsalainen Bulls Licensing.

Suomalaisen kirjallisuuden vienti on ollut perinteisesti suurten kustantamoiden omien ulkomaanoikeusmyyntiyksiköiden käsissä: Otavalla on ollut Otava Group Agency, Bonnierilla toimii Suomessa entisen WSOY:n ulkomaanoikeusmyynnin jatkaja Bonnier Rights Finland.

Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana alalle on tullut myös yksityisiä, yksin agentuuritoimintaan keskittyneitä yhtiöitä, joista merkittävin on Elina Ahlbäck Literary Agency. Muutamat suomalaiskirjailijat ovat hakeutuneet kansainvälisten, lähinnä ruotsalaisten, agentuurien listoille.