Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Orwell-kuume ei tarttunut Suomeen – ”Olemme uusintapainosvalmiudessa”

Blogit Kirjailijan päiväkirja 29.1.2017 16:07
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Brittikirjailija George Orwellin kaukonäköinen dystopiaromaani Vuonna 1984 on noussut Yhdysvalloissa myyntihitiksi. Valkoisen talon uuden isännän hallinnon otteissa on nähty yhtymäkohtia Orwellin 1940-luvulla visioimaan maailman kauhukuvaan.

Suomeen Orwell-buumi ei ole tarttunut, vaikka kuluneella viikolla meilläkin viriteltiin tarkkailuyhteiskuntakuvia keskusteltaessa mahdollisesti autoihin asennettavista ajotietoja tallentavista mustista laatikoista. Orwellin romaanin yhdysvaltalaismenestyksestä ovat Suomessa kertoneet laajasti muiden muassa Helsingin Sanomat ja Yle.

”Myynnin ei voi sanoa Suomessa lähteneen kovasti liikkeelle. Heräämmekö tähän Suomessa hitaasti?” suomennoksen kustantaneen WSOY:n toimitusjohtaja Timo Julkunen kertoi lauantai-iltana.

”Yksikään kaupan edustaja ei myöskään ole kysynyt teoksen perään vielä isommin.”

Sunnuntaina iltapäivällä Vuonna 1984 (suom. Raija Mattila) oli tosin jo tilapäisesti loppunut Adlibriksestä, jossa pokkaria myytiin vielä aiemmin viikolla alle neljällä eurolla. Suomalainen.comista vuonna 2014 ilmestynyttä pokkaria on saatavilla, mutta ketjun kivijalkamyymälöistä yli kahden vuoden ikäistä kirjaa on luonnollisesti turha hakea Helsingin Aleksanterinkadun liikettä lukuun ottamatta. Pokkaria löytyy myös Booky.fi:stä.

”Olemme ehdottomasti valmiudessa uusintapainokseen, jos kysyntää ilmenee. Yhdysvalloissa taisi kustantaja ottaa yli 75 000 painoksen. Olisi hienoa jos Suomessakin teoksen kaltainen klassikko herättäisi mielenkiintoa edes parin tuhannen kappaleen verran”, lomalta tavoitettu Julkunen toivoo.

Onko muita post-faktuaalisen Trump-ajan teoksia suunnitteilla painaa uudelleen?

”Varmasti Trumpin aikakausi herättää kustantajat katsomaan niin klassikko- kuin uutuuslistoja uudestaan. Olemme aivan kustantamisen ytimessä sananvapauden kannalta, kun alamme elää vaihtoehtoisten totuuksien maailmassa.”