Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Onko Suomen peliklusterin kiittäminen torontolaista kirjoituskonekorjaamoa?

Blogit Kirjailijan päiväkirja 13.12.2017 10:59
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Commodore 64 -tietokonetta markkinoitiin Suomessa Tasavallan tietokoneena. Mainosmiesten keksimä nimitys oli perusteltu: ilmeisesti missään muualla maailmassa Commodore 64 ei myyty suhteessa väkilukuun yhtä paljon kuin Suomessa.

Commodore 64 on vähintään sukupolvikokemus. Muistan edelleen hyvin, kuinka sain tietokoneen silloin jo väriltään beigeksi ja muotoilultaan nykyaikaisemmaksi muuttuneen C-mallin joululahjaksi. Sillä joululomalla en paljon muuta tehnyt kuin tutkin tietokoneen mahdollisuuksia niinä kaikkina hetkinä, joina vanhempani eivät halunneet katsoa televisiota – tietokone kun oli liitettävä talouden ainoaan telkkariin.

Myöhemmin tein kauppaa isäni kanssa ja ostin tietokoneen monitoriksi vanhan mustavalkoisen mökkitelevision. Niin sain naputtaa Mikrobitistä ohjelmalistauksia illat läpeensä.

"Tasavallan tietokone" on sukupolvikokemusarvonsa vuoksi ehdottomasti ansainnut muisteloita sisältävän historiakirjan, joka on ollut perusteltua ottaa Suomi 100 -hankkeeksi niin kuin Juho Kuorikosken Commodore 64 – Tasavallan tietokone -kirjalle (Minerva, 2017) on tehty.