Olympiatunnelmaan vaikka veitsi kurkulla – Heikki Valkama vie Japanin järjestäytyneen rikollisuuden pariin keittiönoven kautta

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.
Yakuzan koston kannen on suunnitellut Markko Taina.

Kun olympiatunnelmaan virittäytyminen on tänä vuonna tuntunut poikkeuksellisen hankalalta, päätin kokeilla japanilaiseen kulttuuriin sukeltamista kaunokirjallisuuden kautta. Apuvälineekseni valitsin Heikki Valkaman (s. 1975) vastikään ilmestyneen dekkarin Yakuzan kosto (luk. Toni Kamula, Tammi 2021).

Nykyisin Ylellä työskentelevä Valkama tuntee japanilaisen kulttuurin perinpohjaisesti, ja osa hänen dekkariensa viehätystä on juuri miljöö ja kulttuurintaju, joita hän annostelee suomalaislukijalle sopivasti taustoittaen. Japanissa asunut Valkama on kirjoittanut myös maata ja sen kulttuuria käsitteleviä tietokirjoja.

Japaniin sijoittuvan dekkarisarjansa päähenkilön, suomalaisen mutta Tokioon asettuneen kokin Riku Mäen kautta hän pääsee herkuttelemaan ruokakulttuurin erikoispiirteillä. Yakuzan kostosta opitaan esimerkiksi, että itseään kunnioittavan japanilaisravintolan ruokalista vaihtuu 24 sesongin mukaan, ja jokaisessa sesongissa on vielä lisäksi kolme alajaksoa. Keittiöveitsistä Valkama puhkeaa kertomaan samoin kuin Lee Child ampuma-aseista.