Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Oletko suurkuluttaja vai kirjankarttelija? Lukututkimuksen yllätyshavainto: miehet käyttävät painettujen kirjojen ostamiseen enemmän rahaa kuin naiset

Blogit Kirjailijan päiväkirja 27.5.2021 12:30
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Ei ole enää uutinen, että suomalaiset ovat siirtyneet vauhdilla kuunteluaikapalveluiden käyttäjiksi. Kuvaavaa on, että Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton perinteinen "Suomi lukee" -tutkimus on saanut nimekseen "Suomi lukee ja kuuntelee kirjoja".

Yllättävänä sen sijaan pidän Taloustutkimuksen viime vuonna tekemän kyselytutkimuksen sukupuolihavaintoa. Suomalaisen kulttuurin ja kirjallisuuden keskeisiksi kannattelijoiksi on yleensä mielletty yli 50-vuotiaat naiset, mutta "Suomi lukee ja kuuntelee kirjoja" -tutkimuksen mukaan miehet käyttävät painettujen kirjojen ostamiseen enemmän euroja kuin naiset.

Selitys löytyneekin juuri kuunteluaikapalveluista, joita naiset käyttävät selvästi miehiä hanakammin. Viime vuonna toteutetussa kyselyssä naisista 21 prosenttia mutta miehistä vain 13 prosenttia kertoi maksaneensa kuunteluaikapalvelusta.