Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Oikeilla nimillä

Blogit Kirjailijan päiväkirja 11.7.2016 23:13
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kahdessa romaanissani päähenkilönä on ollut tunnistettava suomalainen henkilö, ja romaanissa hänen nimensä on ollut sama kuin tunnistettavalla suomalaisella henkilöllä todellisen elämän puolella.

Romaanihenkilöiden nimeäminen samoiksi kuin todellisen elämän henkilöt nousi keskustelunaiheeksi, kun Helsingin Sanomissa Taika Dahlbom kirjoitti Antti Korosta, joka yllätyksekseen oli löytänyt Vepe Hännisen dekkarista kaimansa, joka kaiken lisäksi työskenteli samalla alalla kuin hän itse. Dekkarin Koro oli rikollinen.

On taatusti yllättävää lukiessaan löytää romaanista täyskaimansa. Toisaalta jos kirjailija haluaa antaa romaanihenkilölleen uskottavalta kuulostavan nimen niin kuin realistisissa romaaneissa on tapana, on vaikea välttyä siltä, että henkilöille osuu tosielämän kaimoja. Muistaakseni joskus vuosikymmen sitten silloinen Parnasson päätoimittaja Juhana Rossi haastatteli lihaa ja verta olevia Maria Kallioita ja muita tunnettujen romaanihenkilöiden kaimoja, joita löytyi, tietenkin, useita.