Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Nobel-komitea muistuttaa kirjallisuuden monialaisuudesta: Palkinto laululyriikalle

Blogit Kirjailijan päiväkirja 13.10.2016 14:30
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Nobelin kirjallisuuspalkintoa on pidetty pölyttyneenä ja poliittisesti ladattuna elämäntyöpalkintona. Valitsemalla kirjallisuuden nobelistiksi laulaja-lauluntekijä Bob Dylanin Ruotsin akatemia ei varsinaisesti nuorenna palkintoa – Dylan on 75-vuotias – mutta tuo sitä lähemmäs  suurta yleisöä: Nobel-kirjallisuus voi olla sellaista, että ajurikin osaa sen viheltää.

Valinta muistuttaa kirjallisuuden monialaisuudesta. Dylan on laululyyrikko, jonka tuotannon tunnetuin säepari kuuluu: "The Answer, My Friend, / is Blowing in the Wind."

Kirjallisuuden katsominen avarasti on suoraa jatkoa viimevuotiselle palkinnolle. Vuosi sitten Ruotsin akatemia antoi palkinnon valkovenäläiselle dokumentaarisen kerronnan ja tieto- ja kertomakirjallisuuden välillä toimivalle Svetlana Aleksijevitšille.

Genrejen moninaisuus ei ole palkinnon historiassa mitenkään uutta. Palkituiksi on nostettu myös vaikkapa filosofeja kuten Bertrand Russell ja Jean-Paul Sartre. Näytelmäkirjailijoita palkittujen joukossa on huomattavan paljon.