Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Nobel-komitea muistuttaa kirjallisuuden monialaisuudesta: Palkinto laululyriikalle

Blogit Kirjailijan päiväkirja 13.10.2016 14:30
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Nobelin kirjallisuuspalkintoa on pidetty pölyttyneenä ja poliittisesti ladattuna elämäntyöpalkintona. Valitsemalla kirjallisuuden nobelistiksi laulaja-lauluntekijä Bob Dylanin Ruotsin akatemia ei varsinaisesti nuorenna palkintoa – Dylan on 75-vuotias – mutta tuo sitä lähemmäs  suurta yleisöä: Nobel-kirjallisuus voi olla sellaista, että ajurikin osaa sen viheltää.

Valinta muistuttaa kirjallisuuden monialaisuudesta. Dylan on laululyyrikko, jonka tuotannon tunnetuin säepari kuuluu: ”The Answer, My Friend, / is Blowing in the Wind.”

Kirjallisuuden katsominen avarasti on suoraa jatkoa viimevuotiselle palkinnolle. Vuosi sitten Ruotsin akatemia antoi palkinnon valkovenäläiselle dokumentaarisen kerronnan ja tieto- ja kertomakirjallisuuden välillä toimivalle Svetlana Aleksijevitšille.

Genrejen moninaisuus ei ole palkinnon historiassa mitenkään uutta. Palkituiksi on nostettu myös vaikkapa filosofeja kuten Bertrand Russell ja Jean-Paul Sartre. Näytelmäkirjailijoita palkittujen joukossa on huomattavan paljon.

Dylanin palkitseminen on palkinto koko genrehistorialle. Monet 1900-luvun lopun ja 2000-luvun alun koskettavista runosäkeistä ovat laulutekstien osia.

Laululyriikan asema osana kirjallisuutta on herättänyt paljon keskustelua. Suomesta muistan ainakin väittelyn, jossa Juice Leskinen rökitti Kirjailijaliittoon kuuluvia runoilijoita siitä, etteivät nämä osaa valmistaa säettä. Yhtä lailla kirjoitetun kirjallisuuden puolelta on katsottu ylenkatseisesti laululyyrikoita, joista monet käyttivät vielä pitkään vanhahtavaksi koettua riimiä.

Aika oli sopiva Bob Dylanin palkitsemiselle. Edellisen kerran yhdysvaltalaiskirjailija on saanut kirjallisuuden Nobelin vuonna 1993, jolloin Ruotsin akatemian sormi pysähtyi Toni Morrisonin nimen kohdalle. Pohjois-Amerikkaan palkinto matkasi edelliskerran kuitenkin kolme vuotta sitten kanadalaisen Alice Munron mukana.