Näytevarasto lakkaa

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Syksyllä kirjakaupoista löytyy entistä pienempi osa kirjoista. Syy tähän on kirja-alan nykyisen näytevarastojärjestelmän lakkaaminen heinäkuun alussa.

Näytevarasto on pitkään toiminut kirja-alan yhteinen järjestelmä, jonka ansiosta ainakin yksi kappale suurta joukkoa kirjoja on ollut saatavilla laajalti. Näytevarastojärjestelmässä ovat olleet mukana suuret kustantajat ja kirjakaupat Akateemista kirjakauppaa lukuun ottamatta.

Järjestelmä on toiminut käytännössä niin, että kustantaja on maksanut kirjalogistiikkayritykselle tietyn määrän euroja ja logistiikkayritys on jaellut kirjat järjestelmässä oleviin kirjakauppoihin. Kirjakauppa on järjestänyt kirjat hyllyilleen, ja asiakkaat ovat voineet näin tutustua niihin ja ostaa niitä. Kirjat ovat kuitenkin olleet kustantajan omistuksessa, eivät kirjakaupan toisin kuin isoissa myyntipöydissä olevat kirjat.

Näytevarastojärjestelmän herrasmiessopimukseen on kuulunut, että kirjakauppa ostaa myydyn kirjan tilalle uuden. Käytännössä osa kaupoista on lipsunut sopimuksesta: kun kaupassa oleva kirja on myyty, sitten se on myyty, eikä uutta tule. Viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana näytevarastojärjestelmä on rapautunut.

Järjestelmän ehdoton hyvä puoli on siinä, että myös vähempilevikkiset kirjat ovat päässeet selailtavaksi ja kauppoihin. Käytäntö ei kuitenkaan ole ollut niin toimiva kuin teoria. Näytevarastohylly on usein asetettu syrjäiseen kulmaan, eikä satunnaisen kirjakaupassa vierailevan asiakkaan silmä osu siihen. Kauppa myy niitä kirjoja, jotka se on itse valinnut valikoimiinsa. Kaupan näkökulmastahan näytevarasto on paitsi asiakaspalvelua myös myymälätilan ilmaisvuokraamista kustantamoille. Ymmärrettävästi kauppa voi haluta itse päättää, mitä se myy ja kuinka käyttää lattianeliöitään.