Nämä brittiklassikot olivat Sauli Niinistön lapsuuden tärkeät kirjat

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Presidentti Sauli Niinistö on profiloitunut kirjallisuusihmiseksi. Viime viikkojen aikana hän on näkynyt julkisuudessa haastattelemalla yhdysvaltalaiskirjailijaa Paul Austeria, pitämällä juhlapuheen Suomen Kirjailijaliiton 120-vuotisjuhlissa ja osallistumalla Turun kirjamessuille.

Uudessa Onnimanni-lehdessä 3/2017 Niinistö kertoo lapsuuden tärkeistä kirjoistaan. Onnimanni on Lastenkirjainstituutin julkaisema lasten- ja nuortenkirjallisuuteen ja sen tutkimukseen erikoistunut lehti.

Niinistö nostaa esiin kaksi kirjaa: Daniel Defoen Robinson Crusoen ja David Livingstonen teoksen Afrikkalainen päiväkirjani.

Robinson Crusoen Niinistö avasi isoveljensä innostamana ”tai melkein pakottamana”. Kyseessä oli tikkukirjaiminen lastenpainos alkukielellään englanniksi vuonna 1719 ilmestyneestä teoksesta, jota pidetään myös maailman ensimmäisenä bestsellerinä.

”Olin enemmän kuin ällikällä lyöty, olinhan silloin vasta päässyt tavaamasta. Mutta sivu sivulta kirja alkoi kiinnostaa ja lukeminen sujua”, Niinistö kirjoittaa.