Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Nämä brittiklassikot olivat Sauli Niinistön lapsuuden tärkeät kirjat

Blogit Kirjailijan päiväkirja 20.10.2017 11:56
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Presidentti Sauli Niinistö on profiloitunut kirjallisuusihmiseksi. Viime viikkojen aikana hän on näkynyt julkisuudessa haastattelemalla yhdysvaltalaiskirjailijaa Paul Austeria, pitämällä juhlapuheen Suomen Kirjailijaliiton 120-vuotisjuhlissa ja osallistumalla Turun kirjamessuille.

Uudessa Onnimanni-lehdessä 3/2017 Niinistö kertoo lapsuuden tärkeistä kirjoistaan. Onnimanni on Lastenkirjainstituutin julkaisema lasten- ja nuortenkirjallisuuteen ja sen tutkimukseen erikoistunut lehti.

Niinistö nostaa esiin kaksi kirjaa: Daniel Defoen Robinson Crusoen ja David Livingstonen teoksen Afrikkalainen päiväkirjani.

Robinson Crusoen Niinistö avasi isoveljensä innostamana ”tai melkein pakottamana”. Kyseessä oli tikkukirjaiminen lastenpainos alkukielellään englanniksi vuonna 1719 ilmestyneestä teoksesta, jota pidetään myös maailman ensimmäisenä bestsellerinä.

”Olin enemmän kuin ällikällä lyöty, olinhan silloin vasta päässyt tavaamasta. Mutta sivu sivulta kirja alkoi kiinnostaa ja lukeminen sujua”, Niinistö kirjoittaa.

Livingstonen teoksen Niinistö muistaa saaneensa joululahjaksi ollessaan hieman toisella kymmenellä.

”Paksu kirja ja tiheää tekstiä. Olin kuitenkin jo sen verran lukumiehiä, ettei kesken jättäminen edes käynyt mielessä”, Niinistö muistelee.

Hän kirjoittaa, että Afrikka kirjan päänäyttämönä tarjosi kiehtovaa eksotiikkaa ja herätti uteliaisuutta.

1800-luvulla elänyt skotlantilainen David Livingstone oli lääkäri, lähetyssaarnaaja ja tutkimusmatkailija, joka tutki Afrikkaa kolmenkymmenen vuoden ajan. James I. Macnairin toimittama Afrikkalainen päiväkirjani ilmestyi suomeksi vuonna 1955 Mikko Kilven suomentamana.